Zaloguj się Koszyk (0)

Plantan – czyli banan warzywny – właściwości i sposób przygotowania

17 sierpnia, 2017
plantan banan warzywny właściwości smak przygotowanie sylwia maksym

Do naszych sklepów od dawna docierają egzotyczne owoce i warzywa, jednak często omijamy je szerokim łukiem z powodu niewiedzy dotyczącej ich właściwości, możliwości wykorzystania i przetworzenia. Na pewno do licznej grupy „zagranicznych dobroci” należy plantan. Jest on inaczej nazywany bananem warzywnym – uwaga, będąc za granicą można się nieźle nadziać (szczególnie jak jest się głodnym, a „ten dziwny banan nie pozwala się obrać ze skórki”:)) 

 

Historia o lekkim zabarwieniu humorystycznym

Co zrobić z plantana?

Po raz pierwszy z plantanami spotkałam się w Paryżu, ponad 3 lata temu. To właśnie tam trafiłam na „niedojrzałego banana, który nie chciał ze mną współpracować” – jednak dopiero później okazało się, iż był to plantan. Od tamtej pory wspomniany bohater raz na jakiś czas gości w naszej kuchni w różnej postaci, najczęściej w formie chipsów, dlatego na blogu DANIA Z ROŚLIN  znajdziecie na nie przepis.

jak to obrać

 

 

Jakie właściwości ma plantan?

Wróćmy jednak do plantana. Dlaczego warto go jeść? Albo chociaż spróbować?

Podobnie jak u zwykłych bananów, plantan również cechuje się różnymi stopniami swojej dojrzałości.

Wyróżniamy plantany:

Verde —>  zielony, o twardej ciężko obierającej się skórce i bardzo jasnym miąższu, jest bardzo mączysty i mało słodki. Idealny do gotowania, duszenia, smażenia, czy pieczenia – to z niego są najlepsze chipsy
Maduros —> mięciutki, o ciemnej skórce (najlepszy gdy skórka jest czarna) i o wiele wiele słodczy. W smaku jest o wiele slodszy. Tego również warto poddać obróbce termicznej, ale w wersji na słodko – pieczony w soku z pomarańczy, czy smażony z orzechami, w formie deseru przy słodkiej przekąski. 

 

Co plantan ma w środku?

89 kcal w 100 g (dla porównania banan ma ok 122 kcal)

  • Plantany zawierają sporo błonnika,
  • witaminy A,
  • witaminy C
  • oraz niektórych witamin z grupy B –zwłaszcza B6.

Plantan to także skarbnica potasu, magnezu i żelaza, a więc będą świetnym produktem dla osób z anemią, czy dla wegan, którzy szczególnie muszą zadbać o dostarczenie tego składnika w swoim codziennym pożywieniu.

 

Jak dobrać się do plantana?

No dobrze, ale jak się zabrać za tego plantanowegoczorta, który nie zawsze chce z nami współpracować?

jak przygotować

  1. Odetnij oba końce
jak przygotować

2. Natnij wdłuż w 3-4 miejscach i zdejmij skórkę

jak przygotować

jak przygotować

3. Pokrój w plastry

jak przygotować

4. Rozłóż plastry plantana na papierze do pieczenia i posmaruj wybranym tłuszczem – oliwa z oliwek (gdy wybierzesz wersję na ostro) lub olejem kokosowym (gdy wybierzesz wersję na słodko) *

przekąska

5. Wstaw do piekarnika na 15-18 minut i piecz w 200 stopniach – przemieszaj 4-5 razy

* do przyprawienia w wersji na słodko użyj cynamonu, a w wersji na ostro chili lub pieprzu

 

Dokładny przepis na chipsy z plantana —-> Chipsy z Plantana

 

Smacznego




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY