Zaloguj się Koszyk (0)

Banan warzywny – właściwości i sposób przygotowania

17 sierpnia, 2018

Do naszych sklepów od dawna docierają egzotyczne owoce i warzywa, jednak często omijamy je szerokim łukiem z powodu niewiedzy dotyczącej ich właściwości, możliwości wykorzystania i przetworzenia. Na pewno do licznej grupy "zagranicznych dobroci" należy plantan. Jest on inaczej nazywany bananem warzywnym - uwaga, będąc za granicą można się nieźle nadziać (szczególnie jak jest się głodnym, a "ten dziwny banan nie pozwala się obrać ze skórki":)) 

 

HISTORIA O LEKKIM ZABARWIENIU HUMORYSTYCZNYM

Jak rozgryźć plantana?

Po raz pierwszy z plantanami spotkałam się w Paryżu, ponad 3 lata temu. To właśnie tam trafiłam na "niedojrzałego banana, który nie chciał ze mną współpracować" - jednak dopiero później okazało się, iż był to plantan. Od tamtej pory wspomniany bohater raz na jakiś czas gości w naszej kuchni w różnej postaci, najczęściej w formie chipsów, dlatego na blogu KUCHNIA BODY IDEA  znajdziecie na nie przepis.

jak to obrać

 

 

WŁAŚCIWOŚCI BANANA WARZYWNEGO

Wróćmy jednak do plantana. Dlaczego warto go jeść? Albo chociaż spróbować?

Podobnie jak u zwykłych bananów, plantan również cechuje się różnymi stopniami swojej dojrzałości.

Wyróżniamy plantany:


VERDE --->  zielony, o twardej ciężko obierającej się skórce i bardzo jasnym miąższu, jest bardzo mączysty i mało słodki. Idealny do gotowania, duszenia, smażenia, czy pieczenia - to z niego są najlepsze chipsy
MADRUOS ---> mięciutki, o ciemnej skórce (najlepszy gdy skórka jest czarna) i o wiele wiele słodczy. W smaku jest o wiele slodszy. Tego również warto poddać obróbce termicznej, ale w wersji na słodko - pieczony w soku z pomarańczy, czy smażony z orzechami, w formie deseru przy słodkiej przekąski. 

 

Co plantan ma w środku?

89 kcal w 100 g (dla porównania banan ma ok 122 kcal)

  • Plantany zawierają sporo błonnika,
  • witaminy A,
  • witaminy C
  • oraz niektórych witamin z grupy B –zwłaszcza B6.

Plantan to także skarbnica potasu, magnezu i żelaza, a więc będą świetnym produktem dla osób z anemią, czy dla wegan, którzy szczególnie muszą zadbać o dostarczenie tego składnika w swoim codziennym pożywieniu.

 

JAK DOBRAĆ SIĘ DO PLANTANA

No dobrze, ale jak się zabrać za tego czorta, który nie zawze chce z nami współpracować?

jak przygotować

  1. Odetnij oba końce

jak przygotować

2. Natnij wdłuż w 3-4 miejscach i zdejmij skórkę

jak przygotować

jak przygotować

3. Pokrój w plastry

jak przygotować

4. Rozłóż plastry plantana na papierze do pieczenia i posmaruj wybranym tłuszczem - oliwa z oliwek (gdy wybierzesz wersję na ostro) lub olejem kokosowym (gdy wybierzesz wersję na słodko) *

przekąska

5. Wstaw do piekarnika na 15-18 minut i piecz w 200 stopniach - przemieszaj 4-5 razy

* do przyprawienia w wersji na słodko użyj cynamonu, a w wersji na ostro chili lub pieprzu

 

DOKŁADNY PRZEPIS NA CHIPSY ----> CHIPSY Z PLANTANA

 

Smacznego




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY