Zaloguj się Koszyk (0)

Gofry bez jajek i glutenu z pastą z bobu i kukurydzą

12 lipca, 2018
gofry z pastą z bobu paliwo z roślin

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 329,5 kcal
Białko: 14,8 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 44 g

SKŁADNIKI

50 g mąki gryczanej
20 g babki płesznik
15 g siemienia lnianego
200-220 ml wody (dodawaj powoli)sól morska jodowana, pieprz
 

Gofry już dawno nie gościły na naszych talerzach. Całe lato dominują u nas owoce, jednak wraz z pojawieniem się w sklepach bobu ten występuję równie często jak truskawki, borówki, czy pomidory malinowe 🙂

Bezglutenowe gofry powstały z racji na potrzebę wykorzystania słoika, w którym od dłuższego czasu zalegała mąka gryczana 🙂 (w końcu najlepsze pomysły dzieją się przez kuchenne czary-mary). Dodatek siemienia i babki plesznik sprawił, że są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie na wytrawnie.

Smak gryki może równie dobrze komponować się z serkiem z nerkowców czy truskawkami, jednak w połączeniu z PASTĄ Z BOBU jest eksplozją smaków dla kubków smakowych. By skomponować dobrze kolory dodałam odrobinę kukurydzy (przydałby się jeszcze pomidor).

gryczane gofry

Jest to pełnowartościowe danie – zawiera porcje białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Smakuj na zdrowie 🙂

 

Przepis na pastę znajdziesz tutaj PASTA Z BOBU – KLIK

 

WYKONANIE:

  1. Zmiel siemię w młynku do kawy, zalej ciepłą wodą, pozostaw na 10 min w celu zagęszczenia i utworzenia klejącego „żelka”
  2. Dodaj mąkę, babkę płesznik i żelek z siemienia, dokładnie wymieszaj, dodaj wodę – dolewaj powoli. W razie potrzeby zwiększ jej ilość.
  3. Przypraw do smaku solą i pieprzem
  4. Piecz na rozgrzanej formie do gofrów (posmaruj odrobiną oliwy z oliwek).
  5. Podaj z pastą z bobu, rukolą i kukurydzą

 

SMACZNEGO

 

gofry

pasta z bobu

 

PRZEPIS NA DWA GOFRY (czyli jedna porcja) ZAWIERA:

  • 237 kcal
  • 9,6 g białka
  • 38 g węglowodanów
  • 6,5 g tłuszczu



Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY