Zaloguj się Koszyk (0)

Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli

23 listopada, 2017
kopytka z batatu pesto z rukoli paliwo z roślin

Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 438,3 kcal
Białko: 13,9 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 76,25 g

SKŁADNIKI

KOPYTKA:
300 g  batata
30 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka (3 g) soli
1 łyżeczka (2 g) oliwy z oliwek

PESTO:
1 opakowanie rukoli
25 g płatków drożdżowych nieaktywnycuhpo
1 łyżeczce: sól morska jodowana, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
15 g pestek słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek

Jakiś czas temu na naszym stole gościły KOPYTKA Z BATATA 

 

Zrobiliśmy ich większy zapas i dziś wykorzystaliśmy w nowej odsłonie – z pesto z rukoli.

Oba smaki komponują się idealnie – ostry smak pesto i słodki kopytek – rewelacja!

 

Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli

 

kopytka z pesto

 

WYKONANIE KOPYTKA:

  1. Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.
  2. Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól – ewentualnie inne przyprawy
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj oliwę z oliwek i wyrób ciasto
  4. Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk – w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej
  5. Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części
  6. Podsyp stolnicę mąką – u nas kukurydziana – i rozwałkuj część ciasta w długie ruloniki
  7. Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją
  8. Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek
  9. Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
  10. Podawaj z pesto, na które przepis znajdziesz poniżej

 

WYKONANIE PESTO:

  1. Liście rukoli myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy,  czosnek przeciśnięty przez praskę  i pestki słonecznika – gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  4. Mieszamy do momentu zagotowania i dodajemy przyprawy
  5. Zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki drożdżowe, dokładnie mieszamy

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY