Menu

Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli

23 listopada 2017
Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli
Czas przygotowania: 20 minut, przepis na 2 porcje
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 438,3 kcal
Białko 13,9 g
Tłuszcz 10,5 g
Węglowodany 76,25 g

Składniki

  • 300 g batata
  • 30 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
  • 1 łyżeczka (3 g) soli
  • 1 łyżeczka (2 g) oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie rukoli
  • 25 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • po 1 łyżeczce: sól morska jodowana, pieprz, chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jakiś czas temu na naszym stole gościły KOPYTKA Z BATATA 

 

Zrobiliśmy ich większy zapas i dziś wykorzystaliśmy w nowej odsłonie – z pesto z rukoli.

Oba smaki komponują się idealnie – ostry smak pesto i słodki kopytek – rewelacja!

 

Bezglutenowe kopytka z batata z pesto z rukoli

 

 

 

WYKONANIE KOPYTKA:

  1. Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.
  2. Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól – ewentualnie inne przyprawy
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj oliwę z oliwek i wyrób ciasto
  4. Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk – w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej
  5. Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części
  6. Podsyp stolnicę mąką – u nas kukurydziana – i rozwałkuj część ciasta w długie ruloniki
  7. Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją
  8. Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek
  9. Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
  10. Podawaj z pesto, na które przepis znajdziesz poniżej

 

WYKONANIE PESTO:

  1. Liście rukoli myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy,  czosnek przeciśnięty przez praskę  i pestki słonecznika – gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  4. Mieszamy do momentu zagotowania i dodajemy przyprawy
  5. Zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki drożdżowe, dokładnie mieszamy

 

SMACZNEGO


Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)