Kopytka z batata to inny wymiar kopytek :) Cieszą oko - doskonałym kolorem, a także kubki smakowe delikatnością i niesamowitym aromatem i lekką słodyczą.
Można je podawać z wieloma produktami i zmiennymi składnikami. Smakują zarówno saute, na wytrawnie, ostro, a także na słodko - wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Kopytka są wprost uwielbiane przez dzieci, więc dodają szczyptę twórczej inwencji kulinarnej jesteśmy w stanie przemycić za pomocą tego dania wiele dobrych warzyw naszym pociechom.
Bezglutenowe kopytka z batata
WYKONANIE:
- Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.
- Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól - ewentualnie inne przyprawy
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem i wyrób ciasto
- Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk - w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej
- Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części
- Podsyp stolnicę mąką - u nas kukurydziana - i rozwałkuj częśc ciasta w długie ruloniki
- Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją
- Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek
- Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
- Podawaj z oliwą z oliwek i solą himalajską
Część kopytek możesz zamrozić - zarówno ugotowane jak i surowe (dobra alternatywa dla szybkiego obiadu po późnym powrocie z pracy).
SMACZNEGO