Zaloguj si─Ö Koszyk (0)

Bezglutenowe kopytka z batata

20 listopada, 2017

SKŁADNIKI

2 du┼╝e bataty (po obraniu ok 500 g)
60 g m─ůki ry┼╝owej
50 g m─ůki ziemniaczanej
20 g m─ůki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka soli

DO PODANIA:
oliwa z oliwek
sól himalajska
dowolne przyprawy
2

Kopytka z batata to inny wymiar kopytek :) Ciesz─ů oko - doskona┼éym kolorem, a tak┼╝e kubki smakowe delikatno┼Ťci─ů i niesamowitym aromatem i lekk─ů s┼éodycz─ů.

Mo┼╝na je podawa─ç z wieloma produktami i zmiennymi sk┼éadnikami. Smakuj─ů zarówno saute, na wytrawnie, ostro, a tak┼╝e na s┼éodko - wszystko zale┼╝y od naszej wyobra┼║ni.

Kopytka s─ů wprost uwielbiane przez dzieci, wi─Öc dodaj─ů szczypt─Ö twórczej inwencji kulinarnej jeste┼Ťmy w stanie przemyci─ç za pomoc─ů tego dania wiele dobrych warzyw naszym pociechom.

Bezglutenowe kopytka z batata 

bezglutenowe kopytka

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz batata, pokrój w kostk─Ö i ugotuj.
  2. Zmiksuj batata na g┼éadko (po wystudzeniu), dodaj m─ůki, sól - ewentualnie inne przyprawy
  3. Dok┼éadnie wymieszaj wszystkie sk┼éadniki razem i wyrób ciasto
  4. Masa musi by─ç dobrze zwarta i nie klei─ç si─Ö do r─ůk - w razie konieczno┼Ťci dodaj m─ůki ziemniaczanej
  5. Uformuj z ciasta kulk─Ö i podziel na 2 cz─Ö┼Ťci
  6. Podsyp stolnic─Ö m─ůk─ů - u nas kukurydziana - i rozwa┼ékuj cz─Ö┼Ťc ciasta w d┼éugie ruloniki
  7. Przetnij je w romby, to samo zrób z drug─ů porcj─ů
  8. Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zale┼╝no┼Ťci od grubo┼Ťci i wielko┼Ťci kopytek
  9. Wy┼éó┼╝ na talerz za pomoc─ů ┼éy┼╝ki cedzakowej
  10. Podawaj z oliw─ů z oliwek i sol─ů himalajsk─ů

produkcja kopytka

kopytka przygotowanie

Cz─Ö┼Ť─ç kopytek mo┼╝esz zamrozi─ç - zarówno ugotowane jak i surowe (dobra alternatywa dla szybkiego obiadu po pó┼║nym powrocie z pracy).

SMACZNEGO

 





Dodaj komentarz

  • KILKA S┼ü├ôW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworz─Ö dla Ciebie tre┼Ťci, kt├│re pomog─ů Ci poprawi─ç zdrowie. Uwielbiam gotowa─ç i czerpa─ç paliwo z ro┼Ťlin. M├│j blog powsta┼é z my┼Ťl─ů o osobach aktywnych i sportowcach, kt├│rzy chc─ů usprawni─ç regeneracj─Ö, osi─ůga─ç lepsze wyniki sportowe i je┼Ť─ç smacznie. Rozgo┼Ť─ç si─Ö i czerp z tego miejsca pe┼énymi gar┼Ťciami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z RO┼ÜLIN
  • SPRAWD┼╣ INNE przePISY
  • SPRAWD┼╣ INNE WPISY