Zaloguj si臋 Koszyk (0)

Bezglutenowe kopytka z batatu

20 listopada, 2017
kopytka bezglutenowe batat paliwo z ro艣lin

SK艁ADNIKI

2 du偶e bataty (po obraniu ok 500 g)
60 g m膮ki ry偶owej
50 g m膮ki ziemniaczanej
20 g m膮ki kukurydzianej + do podsypania
1 艂y偶eczka soli

DO PODANIA:
oliwa z oliwek
sól himalajska
dowolne przyprawy
2

Kopytka z batata to inny wymiar kopytek 馃檪 Ciesz膮 oko – doskona艂ym kolorem, a tak偶e kubki smakowe delikatno艣ci膮 i niesamowitym aromatem i lekk膮 s艂odycz膮.

Mo偶na je podawa膰 z wieloma produktami i zmiennymi sk艂adnikami. Smakuj膮 zar贸wno saute, na wytrawnie, ostro, a tak偶e na s艂odko – wszystko zale偶y od naszej wyobra藕ni.

Kopytka s膮 wprost uwielbiane przez dzieci, wi臋c dodaj膮 szczypt臋 tw贸rczej inwencji kulinarnej jeste艣my w stanie przemyci膰 za pomoc膮 tego dania wiele dobrych warzyw naszym pociechom.

 

Bezglutenowe kopytka z batata 

 

src=”https://sylwiamaksym.pl/img/medium/5a13028701eeb.jpeg” alt=”bezglutenowe kopytka”>

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz batata, pokr贸j w kostk臋 i ugotuj.
  2. Zmiksuj batata na g艂adko (po wystudzeniu), dodaj m膮ki, s贸l – ewentualnie inne przyprawy
  3. Dok艂adnie wymieszaj wszystkie sk艂adniki razem i wyr贸b ciasto
  4. Masa musi by膰 dobrze zwarta i nie klei膰 si臋 do r膮k – w razie konieczno艣ci dodaj m膮ki ziemniaczanej
  5. Uformuj z ciasta kulk臋 i podziel na 2 cz臋艣ci
  6. Podsyp stolnic臋 m膮k膮 – u nas kukurydziana – i rozwa艂kuj cz臋艣c ciasta w d艂ugie ruloniki
  7. Przetnij je w romby, to samo zr贸b z drug膮 porcj膮
  8. Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zale偶no艣ci od grubo艣ci i wielko艣ci kopytek
  9. Wy艂贸偶 na talerz za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej
  10. Podawaj z oliw膮 z oliwek i sol膮 himalajsk膮

 

produkcja kopytka

 

kopytka przygotowanie

Cz臋艣膰 kopytek mo偶esz zamrozi膰 – zar贸wno ugotowane jak i surowe (dobra alternatywa dla szybkiego obiadu po p贸藕nym powrocie z pracy).

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA S艁脫W O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Ciesz臋 si臋 偶e jeste艣 na mojej stronie, rozgo艣膰 si臋 i czerp pe艂nymi gar艣ciami. Mam na imi臋 Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuj臋 kolarstwo g贸rskie. M贸j blog powsta艂 z my艣l膮 o osobach aktywnych, kt贸re chc膮 poprawi膰 wyniki sportowe. Naucz臋 Ci臋 jak dba膰 o regeneracj臋 i skutecznie czerpa膰 Paliwo z Ro艣lin. Poka偶臋 Ci, 偶e zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z RO艢LIN
  • SPRAWD殴 INNE przePISY
  • SPRAWD殴 INNE WPISY