Zaloguj się Koszyk (0)

Bezglutenowe pieguski z kaszy jaglanej, z czekoladą i rodzynkami

28 stycznia, 2021

Czas przygotowania: 20 minut

18 ciasteczek, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 89,2 kcal
Białko: 0,95 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 13,5 g

SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 550g)
200 ml mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
40 g gorzkiej czekolady
2 łyżki migdałów (płatki)
50 g rodzynek
20 g suszonych daktyli
20 g oleju kokosowego
20 g ksylitolu zmielonego na puder

Czasami mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu byłam kucharką w wojsku... Ilość kaszy, którą często "niechcący" udaje mi się ugotować doskonale to potwierdza ;)
 

Co zrobić z jej nadmiarem? Czasami były to pralinki, trufle, ciasto z kazy jaglanej, bądź sto różnych sałatek z jej udziałem...
Tym razem od jakiegoś czasu słyszałam w domu głos głodomora... "mam ochotę na chrupiące ciastka z czekoladą" :)

Tak oto powstał przepis na istne Paliwo z Roślin

 

Bezglutenowe wegańskie pieguski z kaszy jaglanej

jaglane pieguski

pieguski bezglutenowe

WYKONANIE:
  • Ugotowaną i przestudzoną kaszę przekładamy do miski (jeśli użyjesz gorącej będzie łatwiej)
  • Wlewamy do kaszy ciepłe mleko, miksujemy na gładko (jeśli masz gorącą kaszę nie trzeba podgrzewać mleka)
  • Dodajemy roztopiony olej i zmielony na puder ksylitol
  • Kroimy na drobno rodzynki, daktyle, płatki migdałów i czekoladę
  • Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  • Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  • Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony

bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

 

Ciasteczka naprawdę w smaku przypominają oryginalne pieguski. Są chrupiące i w środku mają miękką czekoladę, słodkie dzięki rodzynkom i daktylom. Możesz je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni


SMACZNEGO tankowania Paliwa z Roślin :)

 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY