Jest mnóstwo wersji brownie. Z użyciem mąk, jajek, różnego rodzaju strączków czy bulw.
Wszystkie smakują wybornie, w końcu ciasto czekoladowe musi być po prostu miękkie, lekko bagniste i na maksa czekoladowe… takie jest właśnie brownie z fasoli… Muuuuuuusisz spróbować! 🙂
Bezglutenowe wegańskie brownie z fasoli z malinami – mocno czekoladowe

WYKONANIE:
- Fasolę (2 puszki) płuczemy na sitku.
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka min, by utworzyła się klejąca papka.
- Fasolę łączymy z masłem orzechowym, rozgniecionymi bananami, sodą, czekoladą (połowa z podanych proporcji), kakao, olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji) i papką z siemienia lnianego.
- Dodajemy mleko ryżowe, ksylitol i dokładnie blendujemy na gładką masę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wylewamy masę na foremkę wyłożoną papierem (20 cm x 20 cm) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.

Polewa:
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (połowa z podanych proporcji) z olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji).
- Polewamy ciasto.
- Dekorujemy malinami.

SMACZNEGO