Menu

Bezglutenowy domowy chleb z białej gryki – dwuskładnikowy

22 listopada 2017
Bezglutenowy domowy chleb z białej gryki – dwuskładnikowy
Czas przygotowania: 60 min. pieczenia + 60h moczenia ziaren
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 113 kcal
Białko 4,3 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany 21 g

Składniki

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • woda

Rynek oferuje nam mnóstwo produktów bez glutenu, bez cukru czy jaj. Jednak „cudowności” *BEZ są przesycone dodatkowymi „zapychaczami” w postaci konserwantów, spulchniaczy i utrwalaczy.

Osoby, które z racji na celiakię są zmuszone do wykluczenia glutenu też mają ochotę na pyszne pieczywo, a nie zawsze w okolicy, w której mieszkają znajduje się świetna piekarnia, która oferuje tego rodzaju wypieki.

Toteż wychodząc naprzeciw mamy dla Was przepis na pyszny chlebek – wiele razy już powtarzał się na poprzednim blogu, ten jednak bardziej udoskonaliliśmy 🙂

 

Bezglutenowy chleb z białej gryki 

 

 

 

WYKONANIE:

  1. Przepłucz ziarna białej gryki i zalej wodą – zostaw na 24 h
  2. Po tym czasie, odlej wodę, przepłucz i ponownie zostaw na 24 h
  3. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i zmiksuj z użyciem blendera na gładką masę.
  4. Dodaj sól i ulubione przyprawy (u nas mielony kumin, pieprz, tymianek)
  5. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pozotstaw na 12 h
  6. Po tym czasie wstaw chlebek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut

 

Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i zwartą miękką strukturę w środku. Niestety szybko twardnieje, ale można go pokroić i zamrozić.

 

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)