Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2016-09-20

Awokado - tłusty owoc dla zdrowia




Tłusty owoc?

Znacie awokado? W naszej kuchni używany od dawien dawna - jeden z naszych ulubionych superfoods. Wykorzystujemy ten owoc na surowo bez dodatków, jako bazę do past, sosów, zdrowszej wersji nutelii, koktajli i wielu wielu innych.

 

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest bogate w mnóstwo witamin i składników mineralnych, które przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce różnia się między sobą wielkością i kształtem, jednak można przyjść ogółem, iż 1/2 awokado to ok 55-70g owocu, w który znajdziesz:

 

 

1/2 awokado zawiera:

 

  • 125 kalorii

  • 11,3 tłuszczu

  • 375 mg potasu

  • 7,5 węglowodanów

     

  • 5 g błonnika

  • 0 cukru

  • 0 cholesterolu

  • 0 sodu

  • 10% witamina C

  • 5% żelazo

  • 10% witamina E

  • 5% tiamina

  • 10% ryboflawina

  • 10% niacyna

  • 10% witamina B6

  • 15% kwas foliowy

  • 10% kwas pantotenowy

  • 5% miedź

  • 5% mangan

  • 5% fosfor

  • 5% magnez

  • 5% cynk

     

A co dalej?

Ten wspaniały owoc jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na naszą gospodarkę cukrową, a także pomagają również obniżyć poziom LDL i trójglicerydów.

 

Zawiera także spore ilości potasu obniżającego ciśnienie krwi, luteiny wspaniale działającej na nasze oczy, a także antyoksydantów. Zawarta w awokado witamina B6 i kwas foliowy wspomagają obniżenie homocysteiny, która jest markerem obrazujący stan zdrowia serca. Jak więc widzimy awokado jest skarbnicą wszelkich dobrodziejstw dla naszego organizmu.

 

Jeżeli szukasz przepisów z awokado,

przedstawiam Ci kilka z wybranych pomysłów ---> KLIK

Wcinajmy awokado na zdrowie, smacznego.

 

PS. Pamiętajcie, że należy zachować umiar, awokado to tłuszcz, a ten trzeba zachować w granicach 15-30% (w zależności od zapotrzebowania) kaloryczności indywidualnej diety.

 

 

Główne zdjęcie pochodzi z: https://www.independent.co.uk

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN