Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-04-12

Hummusy i pasty - Konrad Budzyk - recenzja




Zawsze wydawało mi się, że nie ma zbyt większej filozofii w zrobieniu dobrego hummusu, pasty, czy guacamole.
Zresztą każdorazowo moje gotowanie kończyło się na przepisach „na oko”, czyli właściwie braku przepisów.

Jednak moje podejście do tworzenia past zmieniło się diametralnie wraz z pojawieniem się w naszym mieszkaniu książki

 

„Hummusy i pasty" autorstwa Konrada Budzyk
 

Konrad prowadzi również bloga o wdzięcznej nazwie BLENDMAN (klik) - bardzo polecam go odwiedzić ;)

W książce znajdziecie 76 bardzo prostych przepisów, które bez problemu odtworzą nawet kulinarni laicy.
Książka rozpoczyna się krótką hummusową opowiastką, ale i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania strączków – głównego składnika większości przepisów.

książka hummusy i pasty
o hummusach książka


Nie wiem czy tylko ja zostałam szczęśliwie obdarowana „gratisem” czy mały chochlik wkradł się do wszystkich, ale pierwsze strony działu – o pastach, o hummusie i jak gotować strączki zostały powielone u mnie dwa razy - może powinnam zagrać w lotto? ;)

„Pięć minut” autor podkreśla, że tylko tyle czasu zajmuje stworzenie pysznej pasty… i ma rację! To naprawdę niewielkie kulinarne przedsięwzięcie, a smak i wartości odżywcze są ogromne.

Dla jeszcze większego ułatwienia autor przedstawił składniki ujmując kuchenne miary np. kubek, łyżka, czy łyżeczka, co zdecydowanie pomaga w organizacji i nie wymaga posiadania wagi kuchennej.

I to czego brakuje mi w więkoszości książek kulinarnych Hummusy i pasty posiada tabele wartości odżywczych na 100 g przygotowanego produktu. Jest więc idealna dla osób, które skrupulatnie chcą liczyć swoje całodniowe zapotrzebowanie lub też budować nieustannie świadomość dotyczącą gęstości odżywczej zjadanych posiłków.

o pastach książka


Przedostatni rozdział to przepisy na pasztety – właśnie wstawiam do piekarnika pasztet z białych warzyw – pachnie bosko.
Ostatnie wpisy dotyczą dodatków, są to przepisy na majonez, sos i masło – równie łatwe jak poprzednie.
 

tył hummusy i pasty


Książka nie zmieniła mojego podejścia, nadal twierdzę że cudowną pastę można wyczarować bez przepisu, uruchamiając jedynie swoją wyobraźnie. Jednak by odtworzyć ten sam wspaniały smak potrzeba do tego już dokładnego rozeznania w ilości użytych składników, więc tutaj na pomoc przychodzi książka.
 

polecam sylwia maksym body idea


Polecam ją wszystkim, którzy dopiero rozpoczynają kucharzenie roślinne, a także nie znali dotąd mocy strączków. Estetyka zdjęć i prosty język są również dodatkowym atutem.
Autorowi serdecznie dziękuję, a Wam polecam by znalazła się w Waszych biblioteczkach, na pewno nie raz zostanie wysmarowana tahini ;)

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN