Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2021-03-10

Podcast - Paliwo z roślin - #42 czy roślinne żywienie to przyszłość?




Cześć! Witaj w 42 odcinku mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN. Dziś rozmawiamy o 100% paliwie! Paliwie z roślin, emocjach tankowanych jak paliwo i paliwie na przyszłość - nie tylko tą najbliższą.

Jak już mnie dobrze znasz, Paliwo z Roślin to mój temat przewodni. Umiejętne połączenie roślin - czyli dobrej diety, jest nieodłącznym elementem aktywności fizycznej - czyli sytuacji, w której potrzebujesz najlepszego paliwa. Tylko taka symbioza się udaje. O taką symbiozę prosi Twój organizm, środowisko, planeta, ale i również Ty sam.

Dieta roślinna zyskuje coraz większe uznanie wśród wielu konsumentów. Potwierdzają to wyniki raportu zleconego z ramienia serwisu pyszne.pl w grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia TUTAJ DOSTĘPNY RAPORT PYSZNE.PL

Możemy podeprzeć się nie tylko raportami, wystarczy spojrzeć na asortyment wielu popularnych sklepów, by zauważyć, że rynek roślinnej żywności się rozszerza. Podobnie - mimo panującej pandemii i ciężkiej sytuacji wielu restauratorów - można zauważyć również ten trend w publicznej gastronomii, co mnie bardzo cieszy. Coraz łatwiej jest wybrać opcje bezmięsne w restauracjach, barach, czy kawiarniach, zatem - roślinożercy - nasi, znajomi już nie muszą szukać specjalnych wege/wegan miejsc tylko dla nas na wspólne spotkania (tak, wiem, żyję myślą, że już niedługo skończy się pandemia :)).

Czy któreś z tych pytań dotyczą Ciebie?

  • Jesz roślinnie, jednak marzysz o większej dostępności ciekawych produktów bezmięsnych?
  • Nieustannie szukasz swojego smaku, dobrych składników i nowych kulinarnych doznań?
  • Chcesz zrezygnować ze spożywania mięsa, ale nie wyobrażasz sobie życia bez produktów o podobnym smaku?
  • Czy uważasz, że dieta roślinna to pomysł i sposób na przyszłość, czy może chwilowa moda?
  • Czy roślinne zamienniki mięsa można spożywać codziennie?
  • Po jakie produkty najczęściej sięgają Klienci sklepów z roślinną żywnością?
  • Czy roślinne żywienie ma przyszłość?

Jedzenie, żywienie, rośliny, paliwo - to wszystko skupia się wśród radości, przyjemności i zdrowia. Zatem, o tych rzeczach rozmawiam przede wszystkim z moim gościem. Agnieszka - gość mojego podcastu - to zdecydowanie entuzjastka życia! Człowiek orkiestra, której muzyka jest syropem klonowym na moje uszy! To co tworzy, ile daje radości, jak wiele smaków i wspaniałych produktów wprawia w obieg i daje nam do nich dostępność, sprawia, że po kilku zamienionych z nią słowach już ją uwielbiasz!

Zapraszam Cię do odsłuchania mojej rozmowy z Agnieszką - współzałożycielka sklepu Gilko Vegan Store. Mój gość to nie tylko specjalistka roślinnych produktów, ale przede wszystkim osoba z wielką pasją i misją szerzenia roślinnych wieści o lokalnych producentach. Posłuchaj! Zapraszamy! A tuż po, zapraszam Cię na zakupy! Poniżej znajduje się inspiracja produktowa, a także prezent, który ma dla Ciebie Agnieszka!

 

Paliwo z Roślin - #42 czy roślinne żywienie to przyszłość? | gość: Agnieszka- Gilko Vegan Store

 

 

Agnieszka - Gilko Vegan Store

czyli gdzie zrobisz świetne zakupy i poznasz wspaniałe roślinne produkty:

Zapraszam na zakupy w imieniu Agnieszki, Sebastiana i Miry!

 

By Cię zainspirować, pokażę Ci moje zakupy! Doskonałe zakupy roślinnej żywności! Większości tych produktów nie znałam wcześniej. Owszem, czytałam o nich, wiedziałam, że istnieją, jednak nie miałam okazji ich spróbować!

gilko vegan store paliwo sylwia zakupy roślinne

Tempeh znam i uwielbiam, podobno jak natto, które również zagościło w moim zakupowym koszyku. Nigdy wcześniej nie próbowałam roślinnych "wędlin", nie licząc wszystkim już znanych "kiełbasek" DOBRA KALORIA.

Skład KRAKOWSKIEJ z VEGE SMAK i JAŁOWCOWEJ  SEITAN THREAT jest niesamowity! Oba produkty w smaku są przepyszne, skład idealny! Jednak pamiętaj - mimo, że roślinna, to nadal przetworzona żywość, która powinna na co dzień stanowić jedynie żywieniowy dodatek, nie możesz opierać się na tych produktach we wszystkich daniach. Podstawą są rośliny strączkowe, zboża i oczywiście warzywa i owoce, ale o tym już wiesz, prawda? Jeśli nie, to Agnieszka również przypomina o tym w naszym podcaście!

Słuchałeś już? Jeszcze nie?!

To odpalaj nagranie, a potem wybierz się na zakupy do GILKO VEGAN STORE!

Agnieszka ma dla Ciebie super RABAT! - na hasło SYLWIA otrzymasz 10% zniżki na całe zakupy!

gilko sylwia maksym paliwo

Sylwia Maksym - Paliwo z roślin 

- mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN posłuchasz również tutaj:

_______________________________________________

Na koniec, polecam również  moje poprzednie podcasty, znajdziesz je tutaj:

 

Hej! Jeśli lubisz treści, które przekazuje i uważasz, że powinny trafić do szerszej publiki, udostępnij proszę ten podcast i link do wpisu na blogu. Oznacz mnie w swoich social media, daj kciuka i zasubskrybuj moje kanały. Dzięki temu mogę trafiać do większej liczby osób, budować ich świadomość i wspierać zdrowie. To dla mnie bardzo ważne.

Chcę by moja praca przynosiła jak najwięcej korzyści, a więc proszę Cię o pomoc.

Jeśli masz też tematy, gości których chciałbyś usłyszeć lub pomysły na nagrania to z niecierpliwością wyczekuję na Twoją wiadomość, pamiętaj - tworzę podcast dla Ciebie.

Miłego odsłuchu i do zobaczenia!

 

 

_______________________________________________

 

Sylwia Maksym - PALIWO Z ROŚLIN 

paliwo z roślin sylwia maksym

Link znajdziesz tutaj Grupa Paliwo z Roślin - jednoczymy tutaj wiebicieli kuchni roślinnej, osoby które już od dawna są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, a także te osoby, które dopiero planują coś zmienić w swoim menu. To również grupa dla sportowców, którzy poszukują odpowiedzi na nurtujące ich pytania z tematyki diety roślinnej w sporcie. 

Zapraszam Cię serdecznie! Dołącza do nas i buduj roślinną społeczność Paliwo z roślin

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN