Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-21

Smakoterapia - Iwona Zasuwa - recenzja




Dziś wyjątkowa recenzja, albowiem dotyczy książki niezwykłej autorki, dość mi bliskiej (spokojnie, nawet o tym nie wie).

Iwona Zasuwa autorka bloga SMAKOTERAPIA pod tą samą nazwę znajdziecie książkę - byłą jedną z pierwszych blogerek, których kunszt i wyczucie smaku zaczęłam doceniać od początków wertowania kulinarnych czeluści internetu w poszukiwaniu roślinnych inspiracji.

smakuj ze smakoterapią

Sama Iwona jest niesamowicie aktywna, z zawodu muzyk, pedagog, chórzystka, mama małego alergika, prowadząca kulinarny program, edukatorka żywieniowa i przede wszystkim w moim odczuciu bardzo prawdziwa i radosna osoba.
Mam nadzieję, że będzie mi kiedyś dane poznać osobiście, może na warsztatach kuliarnych? ;)
Z każdego wpisu na blogu zawsze bił uśmiech i pogoda ducha, co tym bardziej zachęcało mnie do dalszego wertowania przepisów i odtwarzania ich w domu.

Przejdźmy jednak do książki.

radość ze smakoterapii


Smakoterapia - Iwona Zasuwa - recenzja


To chyba jedna z największych książek kulinarnych, które ostatnio pojawiały się w naszej biblioteczce.
Nie, jej grubość nie zniechęca! Wręcz zachęca do spędzania czasu w kuchni i próbowania nieznanych dotąd smaków.
Przepisy, które znajdziecie w książce są bez glutenu, bez nabiału i bez cukru, a więc są idealnymi dla alergików, celiaków, wegan, a także wszystkożerców, którzy są spragnieni nowych smaków.

smakoterapia przepis

Wstęp

Autorka Iwona Zasuwa rozpoczęła swoje dzieło od zapoznania nas ze swoimi ulubionymi składnikami najczęściej wykorzystywanymi w kuchni.
Tłumaczy bardzo czytelnie na co zwrócić uwagę wybierając danych produkt, by nie tylko smakowało, ale było również wsparciem dla zdrowia.
W środku książki Smakoterapia znajdziemy także porady przydatne w każdej kuchni i do każdego przepisu – np. jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, co chyba wielu osobom nie zawsze wychodzi ;)

Praktycznie

Prócz przepisów na niezwykłe dania znajdziemy także przepisy na mleka roślinne, czy bezmleczne budynie, jogurty, koktajle, a nawet i „śmietanę”.

Zapach książki

Pisząc tą recenzję wertuję jeszcze książkę, uwielbiam zapach kartek, uwielbiam gdy szeleszczą.
Mogę ją przewracać od początku do końca, od końca do początku i ciągle odkrywać coś nowego, co wcześniej zostało przeze mnie pominięte.

środek książki

Chciałabym Wam pokazać całą książkę, jednak nie zrobię tego ze względu na szacunek dla autorki.
Mam jednak nadzieję, że nie będziecie się zbyt długo zastanawiać i czym prędzej udacie się po swoje egzemplarze ;)

przepisy w środku


Ja swój zakupiłam w EMPIKw przedsprzedaży (tak, wiedziałam, że moja książkowo kulinarna czujka nie zawiedzie) 

Zadowolone kubki smakowe

Wypróbowaliśmy już kilka przepisów – m.in. aromatyczny kalafior, smalec z fasoli, placki z kalarepą, krem z pieczonych warzyw i słodkie bułki z owocami.
Zapewne gdyby wydłużyć dobę i nie pracować, to nie wychodziłabym z kuchni tylko odtwarzała wspaniałe pomysły Smakoterapii.

smakoterapia piękna

Polecamy

Ogromnie polecam Wam Smakoterapię, jak tylko wypróbuję kolejne przepisy to na pewno dam znać.


Ps. Biegnę gotować dalej ;)

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN