Zaloguj się Koszyk (0)

Ciasteczka z marcepanem i tajemniczym składnikiem

6 lutego, 2022

Czas przygotowania: 25 minut

16 ciastek, 1 zawiera:
Kalorie: 104 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

  • 10 pralinek marcepanowych
  • 150 g canihua
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (możesz zamienić na pszenną)
  • 1/3 kubka napoju sojowego (lub innego roslinnego)

Najlepsze połączenia smaków zawsze wychodzą zupełnie przypadkowo. Otrzymaliśmy w prezencie od znajomych przepyszne pralinki z marcepanu oblane czekoladą - w wersji białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Produkt świetny pod względem składu, bez konserwantów i dziwnych ulepszaczy, jednak piekelnie słodki.

Każdy ma w domu słodką szafkę

W niewiadomych okolicznościach zaczęł błyskawicznie znikać z naszej tajemnej szafki, tak więc by nie przesłodzić "mojego słodyczowego złodzieja", znalazłam pomysł na ich wykorzystanie.

W kuchennej szafce od dawna zalegała nam kupiona jakiś czas temu CANIHUA, o której pisałam tutaj KLIK. Kilka razy zjedliśmy ją w wersji wytrawnej, pojawiła się także w porannej owsiance, jednak nie podbiła naszego kulinarnego serducha. Nie lubię marnować składników, a tym bardziej ich wyrzucać, zatem zawsze wykorzystuje WSZYSTKO tworząc paliwo z roślin. Tak więc postanowiłam wykorzystać sprezentowane praliny i czekające na nadanie drugiego życia ziarno canihua.

Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka z canihua i marcepanem?

Do sedna! Powstały naprawdę przepyszne ciasteczka, oczywiście z dodatkiem tego, co również było w szafkach. Tym razem skrupulatnie notowałam ilości aby móc odtworzyć przepis w razie gdyby od razu się udał, no i się udał - jutro kolejna produkcja :)

Przepis na słodkie paliwo z roślin

bezglutenowe

 

 

 

 

 

 

 

 

WYKONANIE:

  • Ugotuj ziarna canihua - 15 minut gotowanie + czas na wchłonięcie wody pod przykryciem.
  • Zmiksuj ziarno za pomocą blendera - wysokie obroty i co jakiś czas należy przerywać pracę, bo ziarno lubi się kleić.
  • Zmiel w młynku ksylitol i płatki migdałów
  • Dodaj olej i ciepłe mleko, wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj
  • Dodaj pokrojone dowolne czekoladki / pralinki/ trufle (coś co zbywa CI w szafce i trzeba przerobić to na zdrowszą wersję :))
  • Uformuj dłonią kulki, wyłóż na papier do pieczenia i piecz przez 18-20 minut w 180 stopniach


ciasteczka

do pieczenia

canihua ciastka

canihuanki

 

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają lekko popękany wierzch i są miękkie, pod wystygnięciu mają bardziej zwartą konsystencję, ale miękkość pozostaje.
Smak marcepanu i czekolady idealnie łączy się z canihua - chyba nazwę je CANIHUANKI :)

SMACZNEGO



1 komentarz


1 komentarz
Joanna

Są genialne! Fajny pomysł na wykorzystanie rzeczy, które zalegają w szafkach. Dziękuję za super inspiracje.

Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY