Menu

Co wziąć na wynos? Pomysły na drugie śniadania i obiady w pojemniku

26 marca 2019
Co wziąć na wynos? Pomysły na drugie śniadania i obiady w pojemniku
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Czy wszyscy tutaj są na diecie? Czy wszyscy walczą z kilogramami przed latem? Mam nadzieję, że nie! Że Waszym celem jest zdrowie, siła, energia i dobre odżywienie przez cały rok, nie tylko w najcieplejsze miesiące roku,.

By utrzymać dobre zdrowie, być w dobrej relacji z jedzeniem i nie „zaliczać niezdrowych wpadek” bardzo ważną kwestią jest dobra organizacja przygotowania pożywienia i dań na wynos.

Niewiele osób może sobie pozwolić na zjedzenie ciepłego obiadu w domu w ciągu tygodnia, czy bieżące gotowanie. Żyjemy szybko, więc szukamy również szybkich, dobrych rozwiązań.

Jak więc przygotować posiłki, jak zabrać się za organizację menu spożywanego poza domem, na wynos?!

 

Dzisiejszym wpisem, chcę Was zachęcić do gotowania w domu i dobrej organizacji pracy. Nie, nie będą to tylko suche pomysły, będą to posiłki, które często uwzględniam w jadłospisach moich podopiecznych, a także we własnym żywieniu – co możecie zobaczyć na moim FACEBOOKU  a także na INSTAGRAMIE.

Dodatkowo, dla jeszcze większego ułatwienia każdy z przepisów, który znajdziecie pod wpisem otagowanym – NA WYNOS – znajdziecie obliczenia kaloryczności i  makroskładników, co mam nadzieję jeszcze bardziej ułatwi Wam pracę i wpłynie na Waszą edukację żywieniową. Zobaczycie jak wiele dobrych wartości jesteśmy w stanie przemycić w II śniadaniu i obiedzie jedzonym poza domem i jak niewiele potrzeba do ich przygotowania wysiłku.

 

Posiłki na wynos

Z relacji Pacjentów wiem, że najtrudniejsze w przygotowaniu są właśnie wyżej wymienione dwa posiłki. Z kilku powodów.

  • Po pierwsze: zazwyczaj są jedzone na zimno i w pośpiechu (w  samochodzie, autobusie, na uczelni lub w biurze przed komputerem)
  • Po drugie: brak czasu na ich przygotowanie
  • Po trzecie: wyobraźnia kończy się na soku i kanapce z serem

Drodzy, można naprawdę przygotować wspaniałe dania na wynos, które będą równie dobrze smakować na zimno jak i na ciepło, a także nie są wymagające w przygotowaniu. Posiłki, które na pewno uchronią Was przed bezsensownym podjadaniem niezdrowych przekąsek, czy zakończą przymusowe tankowanie na stacji paliw, ale na pewno nie baku Waszego samochodu, a brzuszka.

Posiłki na wynos

 

W pierwszym pojemniku W CYKLU NA WYNOS:

  • cytrynowy wegański piegusek, kiwi, jabłko

Drugi pojemnik:

  • komosa ryżowa, pęczak, fasola, kukurydza, pieczarki, cukinia, bakłażan i kotlety z buraka, fasoli i komosy

Dokładne przepisy, wraz z kalorycznością będę podawać zaczynając od kolejnych inspiracji, których możecie wyczekiwać na blogu w każdy WTOREK – tak wprowadzam stały cykl – CO WZIĄĆ NA WYNOS?!

Czekam na Wasze komentarze pod tym wpisem i mam nadzieję, że podzielicie się ze mną również Waszymi pomysłami 🙂

 

W ramach cyklu NA WYNOS znajdziesz i inspiracje na:

Na wynos dla osób aktywnych i sportowców:

 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)