Zaloguj się Koszyk (0)

Croque Monsieur z wędzonym tofu

3 stycznia, 2022
CROQUET DE MONSIEUR sylwia maksym paliwo z roślin

Czas przygotowania: 18 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 572 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 34 g

SKŁADNIKI:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • ½ pomidora
  • garść kiełków rzodkiewki 
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ kostki wędzonego tofu
  • 1 łyżeczka oleju rzepadkowego

Marynata do tofu:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki

Kanapki są super rozwiązaniem na wiele okazji, o ile nie na każdą. Różnorodność dostępnego pieczywa, jego kształu i rodzaju sprawia, że możesz kombinować w nieskończoność.

Dziejsza propozycja dotyczy zwykłego chleba pszennego, raczej wszystkim znanego.

Tosty z wędzonym tofu, kanapka idealna

Croque Monsieur z wędzonym tofu to innowacyjne spojrzenie na kanapkę. Nie, nie jestem jej twórczynią. „Chrupiący Pan” to najpopularniejsza francuska kanapka świata.

W moim rodzinnym domu często robiło się ją wtedy, chleb był czerstwy. Dodawaliśmy do mieszanki jajka i mleka ulubione przyprawy, najczęściej ostrą paprykę, kurkumę, zioła i smażylismy chleb na oleju rzepakowym. Potem koniecznie ketchup lub musztarda, a na górę pomidor i szczypiorem – to była moja ulubiona kanapka.

Kakanpki są super nie tylko na śniadanie i kolację

Dzisiejsza wersja kanapki jest bardziej wykwintna, bogatsza w białko. Bez mięsa, ale z jajkiem, zatem nie jest to propozycja wegańska. Choć zawsze możesz zrezygnować z jajka i obtoczyć kanapkę w samym napojo roślinnym lub dodać „żelek z siemienia lnianego”. Być może szczególnie często będzie gościć w Twojej kuchni w styczniu, z racji akcji VEGANUARY – przeczytaj czym jest i dlaczego warto dołączyć

 

Croque Monsieur z wędzonym tofu

WYKONANIE crouqe monsiuer:

  • Na godzinę przed wykonaniem dania pokrój plasterki tofu i zalej je marynatą.
  • W miseczce rozbij jajko, roztrzep z mlekiem i przyprawami
  • Zamocz kromki chleba w jajku i usmaż na rozgrzanej patelni z oliwą, smaż do momentu zarumienienia kromeczek.
  • Na drugiej patelni usmaż plasterki tofu do momentu aż staną się chrupiące
  • Ułóż na talerzu grzankę, dodaj pokrojonego w plastry pomidora, kiełki rzodkiewki i usmażone tofu. Przykryj drugą kromką.

Wskazówki:

  • Możesz zamiast mleka sojowego użyć zwykłego krowiego.
  • Kiełki możesz zamienić na dowolne inne lub wykorzystać rukolę czy roszponkę.
     

Smacznego!

Szukasz kolejnych przepisów na paliwo z roślin? Zapraszam do działu – kuchnia.

Poznaj również trendy żywieniowe na 2022 rok! Będzie jeszcze bedziej roślinny! 🙂

TRENDY ŻYWIENIOWE NA 2022 ROK

sylwia maksym trendy żywieniowe 2022



Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY