Zaloguj się Koszyk (0)

Czekoladowe pralinki z miętowym nadzieniem

16 listopada, 2017

12 sztuk

SKŁADNIKI

warstwa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady - min 80% kakao
  • 3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
  • 5 kropel olejku miętowego

warstwa miętowa:

  • 7 łyżek stałej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka chlorelli
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 10 kropel olejku miętowego

Połączenie czekolady z miętą wydawało mi się zawsze nie do przejścia... barbarzyństwo wobec kakao! Jednak gdy Twój ukochany jest wielbicielem czekoladek After Eights to należy skupić wszystkie szare komórki i wyczarować dla Niego nieskazitelne połączenie mięty z czekoladą... Niestety, udało się... piszę niestety, bo i mnie zasmakowały.
Są mięciutkie! Słodkie, czekoladowe, miętowe! Tuż po pierwszym gryzie dostały radosną nazwę - CZEKOLADOWO-MIĘTOWE ÓSEMKI - w końcu inspiracja after eight ;)

Pralinki są banalne w wykonaniu, jednak należy uzbrobić się w cierpliwość, bo trzeba poczekać aż masa wystygnie i stwardnieje.

DOMOWE AFTER EIGHTS

czekoladowe pralinki miętowe
WYKONANIE:

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady
  • Dodajemy do niej stałą część mleka kokosowego i olejek miętowy, mieszamy
  • Przekładamy - po 1 łyżeczce - masy do papiliotek i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę miętową
  • Rozpuszczamy w kąpieli wodnej stałą część mleczka kokosowego, dodajemy olejek, olej i chlorellę, mieszamy
  • Przekładamy - po 1 łyżeczce - do papilotek z warstwą czekoladową, ponownie chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie powtarzamy czynność z pozostałą masą czekoladową

Czekoladki miętowe są niesamowicie orzeźwiające, mają wyraźny posmak mięty, ale i głębię czekolady. Do tego są mięciutkie dzięki dodatkowi mleka kokosowego i naturalnie zielone dzięki chlorelli :) Uważaj by nie przesadzić z ilością, nie są to fit czekoladki :)

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY