Menu

Czekoladowe smoothie z buraka i śliwek

1 listopada 2017
Czekoladowe smoothie z buraka i śliwek
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 538,6 kcal
Białko 25 g
Tłuszcz 19,1 g
Węglowodany 77,5 g

Składniki

  • 1 duży burak
  • 1 banan
  • 5 śliwek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 350 ml napoju sojowego
  • 20 gramów płatków jaglanych

Sposób przygotowania

  1. Buraka umyj i pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
  2. Śliwki (zamrożone nadają bardziej gęstą konsystencję) wrzuć do blendera razem z obranym ze skórki bananem.
  3. Dodaj do kielicha pestki dyni, kakao, płatki i zalej napojem roślinnym.
  4. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

To się dopiero nazywa witaminowa bomba! Dla osób nieprzepadających za burakiem – obiecuję, jego smak w tej kompozycji jest niewyczuwalny.

Czekoladowe smoothie z buraka i śliwek

Koktajl zawiera 25 gramów białka – bez dodatku odżywki białkowej! Sprawdź poniżej, co kryje się w koktajlu:

Burak – skarbnica żelaza i kwasu foliowego, potas, do tego mnóstwo witamin – witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Buraki to doskonałe źródło potrzebnych pierwiastków dla osób, które nie jedzą mięsa, zawiera naturalnie występujące cukry (osoby z cukrzycą powinny na niego uważać, gdyż może gwałtownie podnieść poziom glukozy we krwi).

Kakao – magazyn magnezu, zawiera również  chrom, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, sód, wit. C, a przede wszystkim jest nazywane naturalnym afrodyzjakiem.

Banan – źródło potasu, beta karotenu i słodkiego smaku!

Śliwka – w połączeniu z kakao daje niebiański duet 🙂 Dodatkowo jest bogata w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B.

Pestki dyni– wszyscy znamy je głównie z dużej zawartości cynku, ale to nie tylko włosy i paznokcie zyskają na ich konsumpcji. Pestki dyni zawierają również witaminy E, B1, B2 , B6, witaminy A, C , a także są bogatym źródłem są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych

Płatki jaglane – tutaj jako dodatek węglowodanów złożonych, naturalne w smaku, w połączeniu z w/w składnikami idealnie pęcznieją i nadają gęstej konsystencji. Wykorzystuje je na wiele sposobów, nie tylko do koktajli, ale również owsianek, placków, czy ciastek. Dodatkowe źródło witamin z grupy B i wapnia, fosforu, żelaza, a także cynku jest zawsze w cenie.

 

Białko, węglowodany, tłuszcze i…

Błonnik – dzięki temu, że sok z buraka nie został wyciśnięty, a zmiksowałam całą bulwę mamy koktajl pełen drogocennego błonnika!

 

 

SMACZNEGO I NA ZDROWIE! 🙂

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)