Menu

Czekoladowo – orzechowa kostka bez pieczenia

25 marca 2019
Czekoladowo – orzechowa kostka bez pieczenia
Przepis na blaszkę 20 x 20 cm, wychodzi 16 porcji, podana kcal dotyczy 1 porcji.
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 128 kcal
Białko 3 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 10 g

Składniki

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
  • 3 daktyle - świeże
  • 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
  • 180 ml napoju ryżowego
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 daktyle - świeże
  • 150 g mleczka kokosowego light (stała część)

Sposób przygotowania

  1. Masło orzechowe, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i rozgniecionego banana wymieszać do powstania spójnej masy.
  2. Dodać zblendowane na gładko daktyle (3 sztuki), wymieszać.
  3. Dodać napój ryżowy, wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – wstawić do zamrażarki (lub lodówki – jeśli się nam nie spieszy)
  4. Kakao i olej rozpuścić w kąpieli wodnej.
  5. Dodać śmietankę kokosową i zblendowane na gładko daktyle (4 sztuki).
  6. Wymieszać do powstania spójnej masy.
  7. Wylać na masę orzechową i ponownie schować do lodówki lub zamrażarki.

Obłędnie czekoladowo orzechowa kostka rozpływająca się w ustach! Bez grama dodatkowego cukru, jajek, mleka i w dodatku bez pieczenia.

 

Czekoladowo – orzechowa kostka - przygotowanie

 

To jedno z tych słodyczy, które zrobisz błyskawicznie i ze składników, które przeważnie są w szafkach kuchennych i lodówce. Kostka najlepiej smakuje schłodzona. Dół jest mocno orzechowy i słodki, góra jedwabista, mocno czekoladowa i chrupiąca. Ciacho robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi obłędne!

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)