Zaloguj się Koszyk (0)

Czekośliwka czyli wspaniały domowy dżem ze śliwek i czekolady

15 sierpnia, 2016
czeko śliwka dżem sylwia maksym dietetyk

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady o dobrym składzie
  • 5 łyżek gorzkiego kakao

Przepis na domowy dżem czekośliwka.
Zrobiony z niewielkiej ilości, bo na spróbowanie, ale w kolejny weekend będziemy „dorabiać” kolejne słoiki.

Wykonanie:

  • Usuwamy ze śliwek pestki, wkładamy do wolnowaru na 12h. 
  • Po 8h dosypujemy kakao i pokrojoną drobno gorzką czekoladę
  • Po 10h blendujemy na gładką masę, zostawiamy na 2h w celu odparowania nadmiaru wody.

Jeśli wolisz bardziej gęsty dżem to można dodać agaru, jeśli bardziej słodki (nasz wyszedł słodko- kwaśny) to można dodać erytrolu/ ksylitolu

***Jeśli nie posiadasz wolnowaru to możesz użyć zwykłego garnka i przez 3 godziny gotować same śliwki, następnie dodać kakao i czekoladę. Gotuj kolejne 3 godziny, zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.

 

Smacznego 

PS. Właśnie tworzymy kolejny dżem – tym razem banan – malina. Po 12h odbędą się oficjalne testy

 
 




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY