Przepis na domowy dżem czekośliwka.
Zrobiony z niewielkiej ilości, bo na spróbowanie, ale w kolejny weekend będziemy „dorabiać” kolejne słoiki.
Wykonanie:
- Usuwamy ze śliwek pestki, wkładamy do wolnowaru na 12h.
- Po 8h dosypujemy kakao i pokrojoną drobno gorzką czekoladę
- Po 10h blendujemy na gładką masę, zostawiamy na 2h w celu odparowania nadmiaru wody.
Jeśli wolisz bardziej gęsty dżem to można dodać agaru, jeśli bardziej słodki (nasz wyszedł słodko- kwaśny) to można dodać erytrolu/ ksylitolu
***Jeśli nie posiadasz wolnowaru to możesz użyć zwykłego garnka i przez 3 godziny gotować same śliwki, następnie dodać kakao i czekoladę. Gotuj kolejne 3 godziny, zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego
PS. Właśnie tworzymy kolejny dżem – tym razem banan – malina. Po 12h odbędą się oficjalne testy