Menu

Czeko śliwka – wspaniały domowy dżem ze śliwek i czekolady

15 sierpnia 2016
Czeko śliwka – wspaniały domowy dżem ze śliwek i czekolady
Wartoś dla całości dżemu
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 1832,8 kcal
Białko 33,5 g
Tłuszcz 49,2 g
Węglowodany 309 g

Składniki

  • 2,5 kg śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady o dobrym składzie
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Usunąć ze śliwek pestki, włożyć do wolnowaru na 12 godzin.
  2. Po 8 godzinach dosypać kakao i pokrojoną drobno gorzką czekoladę.
  3. Po 10 godzinach zblendować na gładką masę, zostawić na 2 godziny aż odparuje nadmiar wody.

Mam dla Ciebie przepis na domowy dżem czekośliwka. Zrobiony w niewielkiej ilości, bo na spróbowanie, ale w kolejny weekend będziemy „dorabiać” kolejne słoiki, bo ciężko mu się oprzeć! Koniecznie przetesuj i daj mi znać, jak szybko zniknął u Ciebie 😉

Przepis na domowy dżem

Jeśli nie masz wolnowaru, to możesz użyć zwykłego garnka i przez 3 godziny gotować śliwki, następnie dodać kakao i czekoladę. Gotuj kolejne 3 godziny, zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia. Też wyjdzie pysznie!

Jeśli wolisz bardziej gęsty dżem, to dodaj agar, jeśli bardziej słodki (nasz wyszedł słodko-kwaśny) to dodaj erytrol lub ksylitol. Smacznego! 

Z czym dobrze smakuje domowy dżem?

Zdecydowanie sprawdzi się do słodkich posiłków:

A jeśli szukasz więcej inspiracji na smaczne i szybkie posiłki, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe, to sprawdź diety w moim sklepie! Czekają na Ciebie diety:

 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)