Menu

Darmowa dieta fleksitariańska bezglutenowa 2000kcal

14 stycznia 2021
Darmowa dieta fleksitariańska bezglutenowa 2000kcal
Powołowa stycznia! A Ty jesteś w połowie swojego wyzwania roślinnego? Zostajesz na dłużej? No choooodź! zmotywuję Cię kolejną darmową dietą fleksitariańską – w tej wersji bez glutenu. ALe nadal na dobrym paliwie, tankujemy razem?

Kto powinien wyeliminować gluten ze swojego menu?

Dieta bezglutenowa skierowana jest przede wszystkim dla osób chorych na celiakię, a także uczulonych i nadwrażliwych na ten składnik. Polega ona na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten.

Niepokojące objawy celiakii:

Objawy celiakii / nietolerancji glutenu mogą być bardzo różne i często na pierwszy rzut oka trudne do skojarzenia z tego rodzaju przypadłościami. Objawy, które powinny Cię zaniepokoić, to m.in.:
  • biegunka lub zaparcia
  • wzdęcia
  • utrata wagi
  • niedokrwistość
  • osłabienie organizmu
  • pogorszony nastrój i złe samopoczucie
  • przewlekłe zmęczenie
  • bóle brzucha
  • zmiany skórne
Nie zalecam stosowania diety bezglutenowej Pacjentom, którzy nie mają stwierdzonej celiakii lub niecieliakalnej nadwrażliwości na gluten. Darmowa dieta fleksitariańska bezglutenowa może być dla Ciebie formą edukcji komponowania posiłków i rozszerzenia Twoich umiejętności kulinarnych. Oczywiście spełnia 100% zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy. Darmowa dieta fleksitariańska – bez glutenu – 2000kcal dostarcza:
  • Kalorie: 2000 kcal
  • Białko: 20% – 101g
  • Tłuszcze: 35% – 77,4g
  • Węglowodany: 45% – 237,5g
W tabelach znajdziesz kolejno:

PRODUKT – GRAMATURA PRODUKTU – MIARA KUCHENNA – KCAL PRODUKTU


Darmowa Dieta Fleksitariańska bez glutenu – 2000kcal

Dieta Fleksitariańska Darmowa Bez Glutenu 2000kcal – 1 dzień

1. ŚNIADANIE

CZEKOLADOWA KASZA JAGLANA Z OWOCAMI
– kasza jaglana 50.0 174.0
– Allnutrition Soy Protein Chocolate 30.0 1 porcja 109.8
– truskawki, mrożone 100.0 1 porcja (ok. 9-12 sztuk) 32.0
– migdały, płatki 20.0 2 łyżki 122.4
– banan 100.0 1 mała sztuka 97.0
RAZEM 300.0 535.2
  • Ugotuj kaszę jaglaną na sypko
  • Pokrój owoce i rozpuść odżywkę białkową w wodzie
  • Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj owoce i orzechy

2. II ŚNIADANIE

CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
– banan 160.0 1 duża sztuka 155.2
– buraki gotowane, odsączone, bez soli 150.0 40.5
– kakao 16%, proszek 10.0 1 łyżka 45.9
– granat 100.0 1 mała sztuka 83.0
– mleko sojowe, naturalne, wzbogacone wapniem, wit. A i D 250.0 1 szklanka 75.0
– pasta orzechowa 100% – www.krukam.pl 25.0 1 łyżka (płaska) 140.0
RAZEM 695.0 539.6
  • Umyj buraka i pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha blendera
  • Wyjmij pestki z owocu granatu i wrzuć do blendera
  • Dodaj masło orzechowe (możesz użyć masła: z orzechów arachidowych, nerkowców, migdałów, sezamowego i z mieszanki orzechów – każde bez soli i cukru) i wodę
  • Dokładnie zmiksuj

3. OBIAD

WARZYWNE FRYTKI I BURGER ROŚLINNY
– Dobra Kaloria – Roślinny burger 100% natury 85.0 1 burger 271.1
– kalarepa 102.0 1 mała sztuka 33.7
– seler korzeniowy 225.0 0.5 dużej sztuki 67.5
– sałata rzymska 20.0 2 liść 3.4
– papryka czerwona, słodka 75.0 0.5 średniej sztuki 24.0
– oliwa z oliwek 8.0 1 łyżka 71.8
– koper ogrodowy 24.0 3 łyżki 7.9
RAZEM 539.0 479.4
  • Kalarepę i seler pokrój na słupki
  • Skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz, zioła)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut, po tym czasie włóż do piekarnika burgera i piecz kolejne 5 minut (po 2,5 na każdej ze stron)
  • W tym czasie pokrój sałatę, paprykę, skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz) i posyp koperkiem

4. KOLACJA

MAKARON Z PESTO I PŁATKAMI DROŻDŻOWYMI
– makaron kukurydziany 50.0 178.5
– oliwa z oliwek 16.0 2 łyżki 143.5
– płatki drożdżowe nieaktywne 25.0 5 łyżek 83.4
– pietruszka, liście 40.0 1 pęczek 19.6
– cytryna 60.0 1 mała sztuka 24.0
– czosnek 12.0 2 średnie ząbki 18.2
– sól morska jodowana 6.0 1 łyżeczka 0.0
RAZEM 209.0 467.3
  • Natkę pietruszki należy dokładnie umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Następnie należy bardzo drobno ją posiekać lub zmiksować w blenderze razem z pozostałymi składnikami.
  • Wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać płatkami drożdżowymi.

Paliwo z Roślin w wersji wege, wegan i fleksi

Szukasz smacznych diet, które pomogą Ci jeść więcej roślin? Zapraszam do mojego sklepu po Paliwo z Roślin
kuchnia roślinna diety jadłospis sylwia maksym

Veganuary, a dieta Planetarna?

Nie musisz przechodzić od razu na weganizm! Nie musisz od razu rezygnować ze wszystkich produktów, które do tej pory były na Twoim talerzu. Wiesz jakimi zasadami kieruje się dieta planetarna? Czy są Ci znane pojęcia takie jak fleksitarianizm, weganizm, wegetarianizm? Zapraszam Cię do przeczytania – jak zmienić swoją dietę na roślinną? i posłuchania Dieta Planetarna
 

Dieta Fleksitariańska Darmowa Bez Glutenu 2000kcal – 2 dzień

1. ŚNIADANIE

WEGAŃSKA SZAKSZUKA
– oliwa z oliwek 16.0 2 łyżki 143.5
– czosnek 20.0 2 duże ząbki 30.4
– pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce 250.0 1 szklanka 80.0
– cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli 80.0 0.5 szklanki 131.2
– jarmuż 40.0 2 garście 14.4
– płatki drożdżowe nieaktywne 25.0 5 łyżek 83.4
– szczypiorek 24.0 3 łyżki 8.2
RAZEM 455.0 491.1
  • Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, podsmaż.
  • Dodaj pomidory z puszki (mogą być świeże, możesz też użyć passaty lub przecieru) oraz przyprawy, wymieszaj, gotuj przez ok. 3 – 5 minuty.
  • Dodaj umyte i osuszone kawałki liści jarmużu (możesz zamienić na dowolne inne zielone sałaty). Gotuj przez ok. 2 minuty.
  • Wsyp ciecierzycę, dodaj płatki, sól, przykryj gotuj przez ok. 3 minuty – zerkaj by nie przypalić 🙂
  • Doprawić świeżo mielonym pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

2. II ŚNIADANIE

SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJEM
– brokuły 200.0 62.0
– jaja kurze całe 80.0 2 sztuka (kl. wagowa S) 112.0
– pomidory, czerwone 300.0 1 duża sztuka 51.0
– czosnek 20.0 2 duże ząbki 30.4
– jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu 75.0 0.5 kubka 46.5
– sól morska jodowana 1.5 0.25 łyżeczki 0.0
– pieprz czarny 1.0 2.5
– banan 160.0 1 duża sztuka 155.2
RAZEM 837.5 459.6
  • Brokuły ugotuj al dente, jajko na twardo. Wymieszaj brokuły, jajko pokrojone w cząstki i pokrojonego pomidora.
  • Polej sosem zrobionym z jogurtu i czosnku.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Deser: banan

3. OBIAD

ŁOSOŚ Z MAKARONEM RYŻOWYM ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
– makaron ryżowy 50.0 182.0
– łosoś surowy 100.0 182.0
– oliwa z oliwek 8.0 1 łyżka 71.8
– sezam, nasiona łuskane, suszone 5.0 1 łyżeczka 32.8
– szpinak 120.0 4 duże porcje 25.2
– pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu 20.0 6.5 sztuk 42.6
– sos sojowy z soi (tamari) 6.0 1 łyżeczka 3.6
– ocet ryżowy 5.0 6.6
RAZEM 314.0 546.6
  • Łososia zamarynuj w sosie sojowym, occie ryżowym oraz oliwie z oliwek. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, zakryj garnek pokrywą, odstaw na 10 minut.
  • Usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Szpinak podsmaż na oliwie z oliwek po odsączeniu pomidorów suszonych, dodaj pokrojone suszone pomidory. Wymieszaj.
  • Dodaj na patelnię łososia, odcedzony makaron, całość wymieszaj, posyp suszonym sezamem.

4. KOLACJA

SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM JAŚMINOWYM
– mięso z piersi kurczaka, bez skóry 120.0 0.5 pojedyncza średnia pierś 117.6
– pieczarka biała 60.0 12.6
– papryka czerwona, słodka 75.0 0.5 średniej sztuki 24.0
– cukinia 60.0 10.2
– cebula 35.0 0.5 małej sztuki 11.6
– oliwa z oliwek 16.0 2 łyżki 143.5
– ryż jaśminowy 60.0 210.6
– pietruszka, liście 20.0 0.5 pęczek 9.8
RAZEM 446.0 539.9
  • Mięso i warzywa pokrój w kostkę
  • Nadziej na szpikulec do szaszłyków
  • Skrop oliwą i przypraw wedle uznania
  • Zgrilluj lub upiecz w piekarniku w 180 stopniach 15-20 minut
  • Podaj z ryżem jaśminowym

Dieta Fleksitariańska Darmowa Bez Glutenu 2000kcal – 3 dzień

1. ŚNIADANIE

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z JAJEM I OWOCAMI
– jaja kurze całe 50.0 1 sztuka (kl. wagowa M) 70.0
– mąka kukurydziana 25.0 87.0
– mąka ryżowa, biała 25.0 91.5
– mąka ziemniaczana 10.0 35.7
– oliwa z oliwek 2.0 1 łyżeczka 17.9
– maliny, mrożone 100.0 43.0
– czarne jagody, mrożone 100.0 51.0
– pasta orzechowa 100% – www.krukam.pl 15.0 1 łyżeczka (płaska) 84.0
RAZEM 327.0 480.1
  • Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać oliwę i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
  • Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
  • Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
  • Podaj z dodatkami
  • Przepis na naleśniki z kwestiasmaku.com

2. II ŚNIADANIE

KOKTAJL JAGODOWY BEZMLECZNY
– mleko sojowe, naturalne, wzbogacone wapniem, wit. A i D 255.0 1 szklanka 76.5
– nasiona chia, suszone 10.0 2 łyżeczki 48.6
– banan 100.0 1 mała sztuka 97.0
– czarne jagody, mrożone 150.0 0.5 opakowania 76.5
– orzechy laskowe 32.0 2 łyżki 213.1
– syrop klonowy 5.0 13.5
– laska wanilii 2.0 1 sztuka 0.0
RAZEM 554.0 525.2
  • Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

3. OBIAD

MAKARON Z KREWETKAMI
– krewetki, mieszane gatunki, świeże 150.0 106.5
– oliwa z oliwek 8.0 1 łyżka 71.8
– makaron ryżowy 60.0 218.4
– pomidory, czerwone 300.0 1 duża sztuka 51.0
– pietruszka, liście 20.0 0.5 pęczek 9.8
– bazylia świeża 10.0 2.3
– chili w proszku 2.0 5.6
– cytryna 15.0 0.25 małej sztuki 6.0
– czosnek 6.0 1 średni ząbek 9.1
RAZEM 571.0 480.5
  • Czosnek podsmaż na oliwie Dodaj sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  • Dodaj krewetki. Gotuj całość około 2-3 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem, chili, skórką i sokiem z cytryny. Mieszaj z ugotowanym al dente makaronem ryżowym oraz natką pietruszki lub bazylią.

4. KOLACJA

KREM Z BROKUŁÓW Z MIGDAŁAMI I PARMEZANEM
– bulion jarzynowy 280.0 2 chochle 37.2
– ziemniaki 150.0 115.5
– szczypiorek 40.0 5 łyżek 13.6
– brokuły 150.0 46.5
– jogurt skyr, typu islandzkiego, naturalny 75.0 0.5 opakowania 55.5
– ser, parmezan 30.0 136.2
– migdały, płatki 20.0 2 łyżki 122.4
– sól morska jodowana 3.0 0.5 łyżeczki 0.0
– pieprz czarny 3.0 7.5
RAZEM 751.0 534.4
  • Na początku umyj wszystkie warzywa. Brokuły podziel na małe różyczki oraz obierz z odstających listków. Odetnij łodygi i pokrój je w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Zagotuj bulion i wrzuć do niego ziemniaki. Po 10 min dodaj różyczki i gotuj przez kolejne 10-15 min. Zupę odstaw do ostygnięcia, a później zmiksuj w garnku. Ponownie zagotuj całość, pamiętają o dodaniu serka skyr. Dopraw solą, pieprzem i serem. Kiedy przełożysz jedną porcję na talerz, posyp ją szczypiorkiem.

Życzę Ci smacznego, tankuj dobre paliwo z roślin 🙂 Twoje zadowolenie, dostępność, prostota posiłków i szybkość ich wykonania są dla mnie najważniejsze. Mam nadzieję, że tymi propozycjami przekonam Cię do roślinnego gotowania i poznania moich kolejnych przepisów i jadłospisów.
  • Szukasz większej ilości pomysłów?
  • Nie chcesz ważyć produktów i pilnować kaloryczności?
  • Chcesz zaoszczędzić czas na sporządzanie listy zakupów i gotowanie?
  • Zachęcam Cię do zakupu moich roślinnych jadłospisów!
Kliknij, aby wejść do sklepu i poznać moje produkty.
Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)