Zaloguj się Koszyk (0)

Jesienna dieta – które produkty warto jeść jesienią?

18 września, 2022
jakie produkty jeść jesienią

Jesień to dietetyczne bogactwo smaków i witamin

Uwielbiam jesień. To najpiękniejsza pora roku ze względu na dary natury, które otrzymujemy niemalże na każdym kroku. Każdy znajdzie swoje ulubione produkty, od owoców, poprzez warzywa aż do orzechów i leśnych grzybów. Och, ile bym dała by koniec lata – początek jesieni, trwał cały rok.

Dieta jesienna jest pełna smaków i aromatów pełni lata. Skomponowanie diety jesiennej polega na umiejętnym doborze różnorodnych warzyw i owoców. Jeśli kierujesz się prostą zasadą – im bardziej kolorowo na talerzu, tym bardziej zdrowo – to nie musisz martwić się o niedobory składników odżywczych diety jesiennej.

Zastanawiasz się jak skomponować idealną dietę jesienną? Zapraszam Cię do przeczytania niniejszego artykułu. Niech jesień będzie nam słoneczną!

Co znajdziesz w artykule?
  • Warzywa, które warto jeść jesienią
  • Owoce, które powinny znaleźć się w jesiennej diecie
  • Jak schować lato do słoika jesienią?
  • Czy wszystkie warzywa i owoce można mrozić?
  • Dieta jesienna dla wszystkich

Jesienne warzywa – bogactwo różnorodności

jesienne warzywa dieta jesienna
jesienne warzywa dieta jesienna

Jesień to istny raj dla wegetarian i wegan. Dostępność warzyw jeszcze doskonalej wzbogaca naszą dietę. Chciałabym, aby wszyscy mieli świadomość istoty spożywania warzyw, oczywiście nie tylko jesienią. Tutaj szczególnie apeluję do osób, które niekoniecznie lubią wszystkie warzywa i owocowe – otwórzcie się na nowe smaki, nawet jeśli prowadzicie dietę typowo mięsną.

Warzywa są doskonałą parą dla wszystkich produktów. Idealnie odnajdują się w towarzystwie zbóż, orzechów, roślin strączkowych, owoców, ale i produktów odzwierzęcych i mięsa. Zatem, jeśli prowadzisz dietę podstawową, zadbaj o dostępność warzyw, szczególnie jesienią.

Które warzywa wybrać jesienią i co w sobie zawierają?

  • kalafior – potas, magnez, mangan
  • brokuły – witamina A, C, E
  • fasolka szparagowa – żelazo, wapń, fosfor
  • brukselka – witaminy z gr. B, kwas foliowy
  • zielone sałaty – wapń, witamina C, żelazo
  • dynia – witaminy A, E, K, C, z grupy B
  • cukinia – potas, mangan, witamina C
  • bakłażan – żelazo, wapń, fosfor, magnez
  • karczoch – źródło prebiotyków
  • biała rzodkiew – cynk, wapń, żelazo
  • czerwona kapusta – potas, fosfor, selen
  • burak – żelazo, magnez, miedź, karoteny
  • marchew – likopen, beta karoten
  • ziemniak – potas, witamina C, magnez

Jesienne owoce – bogactwo smaków

dieta jesienna owoce

Jesienne owoce są niesamowicie soczyste. Ociekają smakiem, intensywnie pachną, a najlepiej smakują te zrywane własnoręcznie. Zaraz, zaraz. Nie wszyscy możemy pozwolić sobie na takie rarytasy, zatem korzystajmy z tego co dostępne na targu, bazarku i w sklepach.

Figi, gruszki, jabłka, winogrona i pigwa – te owoce, kojarzą mi się najbardziej z jesienią. Każde z nich uwielbiam i wykorzystuję pod wieloma postaciami. Wiele z nich przetwarzam na dżemy lub mrożę w całości. Później, gdy jesień ma się już ku końcowi, wykorzystuję je do koktajli, lodów, smoothie czy pieczenia ciasta.

Jakie owoce możesz kupić jesienią i co zawierają? Sprawdź poniższą listę owoców jesiennych:

Korzystaj jesienią z tego, co daje nam natura:

  • figi – wapń, potas, magnez
  • maliny – antyoksydanty i kwas foliowy
  • winogrona – magnez, cynk, żelazo
  • morele – witamina A, C, E
  • brzoskwinie – żelazo, magnez, fosfor
  • kiwi – tryptofan, magnez, kwas foliowy
  • jeżyny – potas, fosfor, błonnik
  • dzika róża – ogromna ilość witaminy C
  • jabłka – beta karoten, kwercetyna, błonnik
  • gruszki – potas, witaminy z grupy B
  • śliwki – polifenole, potas, wapń
  • czarny bez – likopen, luteina, witamina C
  • pigwa – żelazo, potas, miedz, bor, mangan

Jak schować lato do słoika jesienią?

Skończyło się lato, mamy jesień. Czas urlopu i odpoczynku za nami… Wiem, że wszyscy cierpimy na notoryczny brak czasu. Rozwijamy pasje, zainteresowania, dużo pracujemy… Ale czasami warto przystanąć na chwilkę w kuchni i schować troszkę przyjemności na kolejne miesiące do słoika. Jesienne przygotowanie dżemów i przecierów pomidorowych to naprawdę prosta sprawa.

Kup jabłka, ugotuj, dodaj cynamon i zawekuj. Pomidory zmiksuj, dodaj przyprawy, oliwę i masz cudowną passatę, którą wykorzystasz do makaronów i ryżu. Chwila pracy, a mnóstwo przyjemności i oszczędności w zimie. Warto to zrobić jesienią.

Jesienne mrożenie warzyw i owoców

Czy wszystkie jesienne owoce i warzywa można mrozić?

Ależ oczywiście! Wrzesień to czas największych i najlepszych zbiorów. Dojrzałe warzywa i owoce aż kipią od ogromnej ilości witamin i minerałów. Mają też o wiele lepszą, niższą cenę. Zamrożone, tracą jedynie niewielkie ilości witaminy C. Spokojnie, szybko ją nadrobisz wraz z inną konwencjonalną żywnością. Bogate w Witaminę C papryka, natka pietruszki, kiwi, morele, zielone warzywa liściaste skutecznie uzupełnią zapotrzebowanie na nią.

Jesienią możesz zamrozić dosłownie wszystko! Uwielbiam wszelkie mieszanki na koktajle, lody, czy zupy. Kup różne owoce, np. banan, brzoskwinia, melon, śliwki, podziel na części i zapakuj do woreczków strunowych wielokrotnego wykorzystania. To samo zrób z warzywami.

Dieta jesienna dla wszystkich

Skoro już wiesz jakie warzywa i owoce warto jeść jesienią, to skomponowane diety jesiennej jest już na pewno prostsze. Zawsze apeluję o edukację i świadomość konsumencką, która decyduje o naszej diecie, zdrowiu i kondycji całego ciała – wraz z umysłem. By dopomóc Ci w dobrym odżywianiu skomponowałam trzy różnorodne diety jesienne:


Jesienna dieta fleksitariańska

Skomponowanie diety jesiennej fleksitariańskiej jest samą przyjemnością. Nie musisz martwić się o dostępność witamin i minerałów, tym bardziej o smak i świeżość produktów. Jesienią warto czerpać pełnymi garściami z tego, co daje nam natura. Jesienne warzywa i owoce są soczyste, pełne aromatu i wspomagają nasze zdrowie. Różnorodność diety fleksitariańskiej jesiennej jest ogromnym atutem. Możesz dowolnie wymieniać produkty, na które masz ochotę, a dzięki wielu składnikom masz pewność, że dostarczasz odpowiedniej ilości makroskładników. Zadbałam o różne wersje kaloryczne. Dietę Jesienną Fleksitariańską znajdziesz w propozycjach 1500 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal. Na zdrowie!


Jesienna dieta wegańska

Wiem, że dla wielu wegan umiejętne skomponowanie diety jest trudnością. Jesienią łatwo przesadzić z błonnikiem, a nawet zapomnieć o niezbędnym w diecie tłuszczu. Warzywa i owoce jesienią są tak smaczne, że chętne lądują na talerzu roślinożerców, którym czasami zdarza się zapomnieć o odpowiedniej kompozycji makroskładników. Dieta Jesienna Wegańska jest ogromnie smaczna! Różnorodna, kolorowa i przede wszystkim bardzo łatwa w wykonaniu. Dzięki sporemu wachlarzowi kaloryczności jest dedykowana osobom, które prowadzą dietę redukcyjną, ale i także weganom aktywne uprawiającym sport. Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam w diecie jesiennej wegańskiej.


Jesienna dieta wegetariańska

Dietę jesienną wegetariańską tworzyłam z największą przyjemnością. Sama prowadzę dietę roślinną już od ponad siedmiu lat. W domu przygotowuję w 95% typowo wegańskie dania, ale kiedy wyjeżdżam na zgrupowania jem wegetariańsko. Cieszę się zatem, że mogłam uzewnętrznić swój talent kulinarny w dietach jesiennych bezmięsnych. Mam nadzieję, że dieta wegetariańska jesienna przypadnie Ci do gustu i odkryjesz w sobie miłość do wielu jesiennych przysmaków, które zostaną z Tobą na cały rok.

Jesienna dieta = smaczna i wartościowa dieta

Pamiętaj o jesiennej różnorodności w diecie. Baw się i eksperymentuj w kuchni. Czerp z natury pełnymi garściami, nie tylko jesienią. Odżywiaj się zdrowo i dostarczaj niezbędnych witamin i minerałów. Schowaj jesienne przysmaki do słoika i do zamrażarki. Ciesz się jesiennymi przysmakami przez całą zimę, aż do wczesnej wiosny, kiedy oczekujemy na nowalijki. Smacznego i na zdrowie! 🙂


SPODOBAŁ Ci się artykuł?

UDOSTĘPNIJ go dalej, tak aby inni też mogli czerpać PALIWO Z ROŚLIN.

Dziękuję, że wysyłasz dobrą wiedzę w świat!




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY