Menu

Frytki z batatu z tahini, miodem i oliwą

8 grudnia 2017
Frytki z batatu z tahini, miodem i oliwą
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 307 kcal
Białko 5 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 50 g

Składniki

  • 200 g batatów
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu / w wersji wegańskiej syrop klonowy
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Przepyszne połączenie słodkiego batata z chilli, sezamową pastą tahini i miodem. Frytki są idealne w smaku! Słodko – ostre – dodatkowo możesz je podrasować cynamonem, solą i pieprzem.

Stanowią świetny dodatek do dań głównych, bądź same są daniem głównym – często wybieramy je na kolację

WYKONANIE:

  1. Batata pokrój w słupki, polej oliwą z oliwek i natrzyj przyprawami,
  2. Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut i piecz w 180 stopniach.
  3. Po wyjęciu z piekarnika polej tahini i miodem. Przypraw wedle uznania – u nas sporo chili 🙂

SMACZNEGO

 

Szukasz przepysznych diet roślinnych?

Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam:

Dieta fleksitariańska całoroczna

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)