Zaloguj się Koszyk (0)

Frytki z batata z tahini, miodem i oliwą

8 grudnia, 2017

Czas przygotowania: 25 minut

1 porcja
Kalorie: 307 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 50 g

SKŁADNIKI

200 g batatów
1 łyżeczka pasty tahini
1 łyżeczka miodu / w wersji wegańskiej syrop klonowy
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przepyszne połączenie słodkiego batata z chilli, sezamową pastą tahini i miodem. Frytki są idealne w smaku! Słodko - ostre - dodatkowo możesz je podrasować cynamonem, solą i pieprzem.

Stanowią świetny dodatek do dań głównych, bądź same są daniem głównym - często wybieramy je na kolację

WYKONANIE:

  1. Batata pokrój w słupki, polej oliwą z oliwek i natrzyj przyprawami,
  2. Wstaw do piekarnika na 20 - 25 minut i piecz w 180 stopniach.
  3. Po wyjęciu z piekarnika polej tahini i miodem. Przypraw wedle uznania - u nas sporo chili :)

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY