Zaloguj się Koszyk (0)

Frytki z batatu z tahini, miodem i oliwą

8 grudnia, 2017
frytki z batatu paliwo z roślin

Czas przygotowania: 25 minut

1 porcja
Kalorie: 307 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 50 g

SKŁADNIKI

200 g batatów
1 łyżeczka pasty tahini
1 łyżeczka miodu / w wersji wegańskiej syrop klonowy
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przepyszne połączenie słodkiego batata z chilli, sezamową pastą tahini i miodem. Frytki są idealne w smaku! Słodko – ostre – dodatkowo możesz je podrasować cynamonem, solą i pieprzem.

Stanowią świetny dodatek do dań głównych, bądź same są daniem głównym – często wybieramy je na kolację

WYKONANIE:

  1. Batata pokrój w słupki, polej oliwą z oliwek i natrzyj przyprawami,
  2. Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut i piecz w 180 stopniach.
  3. Po wyjęciu z piekarnika polej tahini i miodem. Przypraw wedle uznania – u nas sporo chili 🙂

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY