Moje uwielbienie do Hiszpanii odzwierciedla si臋 r贸wnie偶 w kulinariach. Ub贸stwiam gazpacho! Radek churrosy 馃檪 wi臋c znajdujemy kompromis i churrosy Radek wcina w wakacje, a gazpacho jemy przez ca艂y rok 馃榾 (zim膮 i jesieni膮 raczej w formie gor膮cej pomidor贸wki udaj膮cej gazpacho).
Hiszpa艅skie gazpacho
GAZPACHO to klasyk. Ch艂odnik jest niesamowicie s艂odki dzi臋ki najlepszym odmianom pomidor贸w – TUTAJ WYKORZYSTAJCIE KONIECZNIE MALIN脫WKI (nie pomidory malinowe TYLKO MALIN脫WKI) i soczystemu arbuzowi, ostro艣膰 nadaje sos tabasco, a oliwa wspania艂y smak hiszpa艅skich oliwek. Jako dodatkow膮 ozdob臋 nadaj膮c膮 aromat tej wspania艂ej potrawie mo偶esz doda膰 bazyli臋.
GAZPACHO – pomidory ch艂odnik rodem z Hiszpanii
WYKONANIE:
- Sparz pomidory i obierz ze sk贸ry i pokr贸j w drobn膮 kostk臋
- Og贸rek obierz ze sk贸rki, pokr贸j
- Z papryki usu艅 gniazdo nasienne, drobno pokr贸j
- Czosnek, seler naciowy i cebul臋 posiekaj drobno
- Z arbuza wyjmij pestki i pokr贸j
- Cz臋艣膰 warzyw mo偶esz od艂o偶y膰 do dekoracji, reszt臋 zmiksuj na krem
- Dodaj przyprawy, oliw臋, sos tabasco i ocet balsamiczny
- Dok艂adnie wymieszaj
- Zup臋 wstaw do lod贸wki na minimum 2 godziny
SMACZNEGO
Koniecznie dajcie zna膰 w komentarzu czy i jak Wam smakowa艂o!
A mo偶e macie swoje sprawdzone sposoby na gazpacho? Ch臋tnie je poznam 馃檪