Menu

Gorzka czekolada z pomarańczą i chili

3 grudnia 2017
Gorzka czekolada z pomarańczą i chili
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie, przepis na 15 kawałków
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 50 kcal
Białko 1,3 g
Tłuszcz 4 g
Węglowodany 2 g

Składniki

  • 80 g gorzkiego kakao
  • 50 g tłuszcz kakaowego
  • 10 g erytrytolu / ksylitolu
  • chlust mleka migdałowego
  • 10 g chili
  • skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)

Gorzka czekolada z orzechami wyszła obłędna, więc by nadal jej bardziej świątecznego charakteru do kolejnej wersji dodaliśmy chili i skórkę z pomarańczy – to połączenie jest naprawdę idealne.
Słodkie i ostre, a więc dwa dominujące, ale nie rywalizujące ze sobą smaki do tego lekka goryczka kakao daje świetny efekt całościowy 🙂

Oczywiście dodatki możecie dowolnie wymieniać, wedle uznania, potrzeby i zawartości kuchennych szafek 🙂

 

Gorzka czekolada z domową pomarańczą

 

 

 

 

WYKONANIE:

1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło kakaowe
2.Dodajemy gorzkie kakao i erytrytol, dokładnie mieszamy.
3.Dodajemy chilli.
4.Przelewamy do naczynia (u nas kwadratowe wyłożone papierem do pieczenia) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Czekolada jest boska! Połączenie smaku chili i słodkiej pomarańczy jest nie do opisania 🙂

 

 

 

 

smacznego!

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)