Zaloguj się Koszyk (0)

Gorzka czekolada z pomarańczą i chili

3 grudnia, 2017
czekolada z pomarańczą paliwo z roślin

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

15 kawałków
Kalorie: 50 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 2 g

SKŁADNIKI

80 g gorzkiego kakao
50 g tłuszcz kakaowego
10 g erytrytolu / ksylitolu
chlust mleka migdałowego
10 g chili
skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)

Gorzka czekolada z orzechami wyszła obłędna, więc by nadal jej bardziej świątecznego charakteru do kolejnej wersji dodaliśmy chili i skórkę z pomarańczy – to połączenie jest naprawdę idealne.
Słodkie i ostre, a więc dwa dominujące, ale nie rywalizujące ze sobą smaki do tego lekka goryczka kakao daje świetny efekt całościowy 🙂

Oczywiście dodatki możecie dowolnie wymieniać, wedle uznania, potrzeby i zawartości kuchennych szafek 🙂

 

Gorzka czekolada z domową pomarańczą

 

pomarańcz i chilli

gorzka pomarańcz

 

WYKONANIE:

1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło kakaowe
2.Dodajemy gorzkie kakao i erytrytol, dokładnie mieszamy.
3.Dodajemy chilli.
4.Przelewamy do naczynia (u nas kwadratowe wyłożone papierem do pieczenia) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Czekolada jest boska! Połączenie smaku chili i słodkiej pomarańczy jest nie do opisania 🙂

 

pomarańczowa z chilli body idea

deser

 

smaczngo! 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY