Menu

Hummus z suszoną śliwką – nie tylko na wigilię

23 grudnia 2017
Hummus z suszoną śliwką – nie tylko na wigilię
6
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 129 kcal
Białko 3,7 g
Tłuszcz 5,3 g
Węglowodany 15,3 g

Składniki

  • 100 g ciecierzycy
  • 180 g suszonej śliwki (3 garście)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Uwielbiam hummus! Uwielbiam eksperymenty z tą pastą w formie różnorodnych dodatków. Możesz go zrobić na słodko, wytrawnie, kwaskowato…. jak tylko sobie wymarzysz.

Dziś pierwszy eksperyment z świątecznym wydaniem hummusu z suszoną śliwką – przepyszny!

Na pewno będzie idealnym dodatkiem do świątecznych śniadań.

 

 

 

Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski Śliwki zalej gorącą wodą i mocz 30 minut, przełóż do miski *** Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę z oliwek Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.  Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.  Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni *** jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodaj wody z moczenia śliwek

 

 

 

Smacznego

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)