Uwielbiam hummus! Uwielbiam eksperymenty z tą pastą w formie różnorodnych dodatków. Możesz go zrobić na słodko, wytrawnie, kwaskowato…. jak tylko sobie wymarzysz.
Dziś pierwszy eksperyment z świątecznym wydaniem hummusu z suszoną śliwką – przepyszny!
Na pewno będzie idealnym dodatkiem do świątecznych śniadań.

Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski Śliwki zalej gorącą wodą i mocz 30 minut, przełóż do miski *** Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę z oliwek Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy. Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni *** jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodaj wody z moczenia śliwek

Smacznego