Zaloguj się Koszyk (0)

Hummus z suszoną śliwką – nie tylko na wigilię

23 grudnia, 2017
hummus z suszoną śliwką paliwo z roślin

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 129 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 15,6

SKŁADNIKI:

100 g ciecierzycy
180 g  suszonej śliwki (3 garście)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki pasty tahini
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny

Uwielbiam hummus! Uwielbiam eksperymenty z tą pastą w formie różnorodnych dodatków. Możesz go zrobić na słodko, wytrawnie, kwaskowato…. jak tylko sobie wymarzysz.

Dziś pierwszy eksperyment z świątecznym wydaniem hummusu z suszoną śliwką – przepyszny!

Na pewno będzie idealnym dodatkiem do świątecznych śniadań.

 

śliwka do smarowania

 

Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski Śliwki zalej gorącą wodą i mocz 30 minut, przełóż do miski *** Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę z oliwek Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.  Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.  Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni *** jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodaj wody z moczenia śliwek

 

świąteczny hummus

 

Smacznego





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY