Menu

Hummus z wędzoną papryką

21 grudnia 2017
Hummus z wędzoną papryką
Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 78,5 kcal
Białko 3,2 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 5 g

Składniki

  • 100 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • sok z cytryny

Wędzona papryka to zdecydowanie smak świąt Bożego Narodzenia, toteż jako, że stawiam nadal na rośliny przygotowuję hummus z jej użyciem – będzie jeszcze jeden, ale narazie smak jest tajemnicą 🙂

Wędzona papryka doskonale podbija smak tej cudownej pasty, koniecznie spróbuj!

 

Hummus z wędzoną papryką

 

WYKONANIE:

  • Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski,
  • Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek,  oliwę z oliwek, wędzoną paprykę
  • Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
  • Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.

 

Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni

Smacznego

Polecam również inne wersje hummusu:

 

Z CZARNEJ CIECIERZYCY
HUMMUS Z CZARNUSZKĄ

Wszystkie przepyszne 🙂

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)