Zaloguj się Koszyk (0)

Hummus z wędzoną papryką

21 grudnia, 2017
hummus z wędzoną papryką paliwo z roślin

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

100 g ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki wędzonej papryki
sól do smaku
sok z cytryny

Wędzona papryka to zdecydowanie smak świąt Bożego Narodzenia, toteż jako, że stawiam nadal na rośliny przygotowuję hummus z jej użyciem – będzie jeszcze jeden, ale narazie smak jest tajemnicą 🙂

Wędzona papryka doskonale podbija smak tej cudownej pasty, koniecznie spróbuj!

 

Hummus z wędzoną papryką

 

WYKONANIE:

  • Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski, 
  • Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek,  oliwę z oliwek, wędzoną paprykę
  • Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. 
  • Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy. 

 

Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni

Smacznego

Polecam również inne wersje hummusu:

 

Z CZARNEJ CIECIERZYCY
HUMMUS Z CZARNUSZKĄ

Wszystkie przepyszne 🙂





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY