Zaloguj się Koszyk (0)

Jabłkowy kuskus z pestkami dyni, chilli i cynamonem

6 lipca, 2018
kuskus kasza jabłko chia paliwo z roślin

Czas przygotowania: 8 minut

1 porcja
Kalorie: 387
Białko: 10,6 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 52,5 g

SKŁADNIKI

50g kaszy kuskus
150g słodkich jabłuszek
5 g oliwy z oliwek
15 g pestek dynicynamon
chilli

Niezwykłe połączenia zawsze wychodzą niechcący. Wielbię lipiec. Natura jest wtedy najbardziej płodna. Szczególnie odczuwam to otrzymując często prezenty od sąsiadów moich Rodziców, którzy obdarowują nas jabłkami, cukinią, pomidorami, a my w zamian częstujemy ich wiśniami, ogórkami i malinami z własnego ogródka.

Tak oto otrzymaliśmy cały worek malutkich jabłuszek, o tak niezwykłym aromacie i smaku, iż od razu chcieliśmy schrupać wszystkie saute. Jednak rozsądek oczywiście szybko powiedział stop i przyszedł czas na rozmyślanie jak wykorzystać ich tak dużą ilość by nie częstowali się nimi nieproszeni goście (czytaj muszki owocówki).

W naszych śniadaniach często królują owsianki. Wykorzystujemy je również w  posiłkach po treningowych. Czemu więc zamiast owoców jagodowych nie użyć jabłek? Otóż to! O to, to, to! W połączeniu z cynamonem, chilli, pestkami dyni i kaszą kuskus uzyskaliśmy niezwykły smak, który w zależności od potrzeby podrasowaliśmy odżywką białkową (w posiłku po treningowym), a także odrobiną oliwy do śniadania przed treningiem.

Przepis, który Wam prezentuję możecie wykorzystać na dowolny posiłek.

 

KASZA KUSKUS Z JABŁKIEM, w wersji słodko-pikantnej

 

WYKONANIE:

  • kaszę zalej wrzątkiem i pozostaw do wchłonięcia wody, w porcji 1: 2
  • wydrąż jabłka, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek (może być z dodatkiem chilli)
  • zdejmij patelnię z ognia, dodaj pestki dyni, cynamon i chilli (ilość według uznania)
  • podaj z kaszą * opcjonalnie możesz kaszę posypać nasionami chia

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY