Zaloguj się Koszyk (0)

Kimchi czyli fermentowane i kiszone warzywa po koreańsku

12 lutego, 2019
kimchi paliwo z roślin

Czas przygotowania: 10 minut + kiszenie i czas na chłodzenie sosu

Kalorie: 732,5 kcal
Białko: 34,8 g
Tłuszcze: 5,4 g
Węglowodany: 167,9 g

SKŁADNIKI

1,5 kg kapusty pekińskiej (waga z głąbem, który należy odkroić)
2 duże marchewki
2 cebule
2 pęczki szczypiorku
3 łyżki soli jodowanej
 
SOS:
4 łyżki mąki ryżowej (wykorzystałam 60 g ryżu, który zmieliłam w młynku do kawy)
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki erytrolu
2 szklanki wody
40 g ostrej papryki
20 g słodkiej papryki
10 g granulowanego czosnku
15 g proszkowanego imbiru

KIMCHI to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Bardzo proste w wykonaniu, smakiem przypomina nasze rodzime kiszonki, jednak w oryginalne jest o wiele bardziej ostre i aromatyczne, gdyż do kiszenia prócz soli używamy ostrej papryki, odrobiny słodzika, imbiru i czosnku. Masz tutaj pełną dowolność składników, które możesz wykorzystać: zielony ogórek, kalarepę, por, pietruszkę, seler, kombinuj i próbuj własnych smaków

 

Przepis na kiszone warzywa – wspaniałe kimchi

 

kimchi body idea

 

WYKONANIE:

  • z kapusty wykrój głąb i całość pokrój na mniejsze kawałki
  • zasyp solą, dobrze ją wgnieć w kapustę i pozostaw na 2-3 godziny (ja swoją zostawiłam na całą noc)
  • w czasie oczekiwania na zmiękczenie kapusty przygotuj sos: wlej do garnka wodę, dodaj mąkę ryżową i cukier, gotuj do momentu zgęstnienia (masa musi przypominać kleik), pozostaw do wystygnięcia
  • odlej wodę z kapusty, pokrój marchew w cienkie paski, cebulę i szczypiorek w wąskie piórka lub kostkę – jak wolisz
  • do wystudzonego kleiku dodaj sos sojowy, paprykę ostrą i słodką, imbir i czosnek, dokładnie wymieszaj
  • przełóż do kapusty pociętą w słupki marchew, cebulę i szczypiorek, dodaj pastę
  • wymieszaj dokładnie pastę wcierając ją w warzywa, przełóż do zamkniętego pojemnika i zostaw w ciepłym miejscu na ok 5 dni
  • następnie przełóż do szklanego pojemnika i schowaj do lodówki, kimchi może stać bardzo długo – jak kiszone warzywa – jednak watpię by wytrzymało, w ciągu tygodnia robię już drugą porcję 🙂

 

warzywa body idea

warzywa na kimchi

pyszne wegańskie kimchi

warzywa na kimchi

 

 

SMACZNEGO

Przepis na podstawie niesamowitej, niezastąpionej i pomysłowej MARTY DYMEK znanej wszystkim jako JADŁONOMIA oryginalny przepis





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY