Najlepsze pomysły kulinarne przychodzą wtedy, gdy zupełnie niechcący zostanie z wcześniejszego gotowania kilka składników.
Przypadkowo dorzucisz do nich produkty, które na oko mogą ze sobą pasować, dodasz ulubione przyprawy i nagle okazuje się, że wyszło obłędne danie - dobrze, że nauczyłam sie spisywać ilości użytych składników, by móc później odtworzyć ten sam wspaniały smak.
Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, bardzo aromatyczne. Idealnie się kleją dzięki zmiksowaniu kaszy i fasoli. Są po prostu pyszne! Koniecznie spróbujcie!
Kotleciki z kaszy gryczanej, pieczarek i fasoli pinto - bez jajek i bez mąki
WYKONANIE:
1. Kaszę i fasolę namocz, następnie ugotuj do miekkości, wystudź
2. Ugotowaną kaszę, fasolę zmiksuj na gładko za pomocą blendera
3. Pieczarki pokrój drobno i usmaż na oliwie wraz z cebulką
4. Połącz wszystkie składniki, dodaj przyprawy (sól, pieprz, kumin)
5. Uformuj kotleciki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem
6. Piecz 25 minut w 180 stopniach
Podaj z sosem z pieczarek i mleka kokosowego
Upieczone kotleciki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
SMACZNEGO