Zaloguj się Koszyk (0)

Kremowy sernik z mango na bezglutenowym spodzie, wegański

1 października, 2017

SKŁADNIKI

SPÓD:
9 świeżych daktyli
4 łyżki pestek słonecznika
5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki gorzkiego kakao

SERNIK:
200 g nerkowców
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny

WIERZCH:
2 sztuki mango
2 łyżki agar agar
5 łyżek gorącej wody

Kilka razy już przymierzaliśmy się do wykonania sernika z nerkowców. Zawsze wydawało mi się to trudne i skomplikowane, no i jeszcze to moczenie orzechów całonocne... ale zaraz zaraz, przecież nie muszę ich płukać co 5 minut - zaleję wieczorem, rano przepłuczę i gotowe, no więc tak zrobiłam.

Sernik jest naprawdę pyszny, nie za słodki, kremowy, bezglutenowy spód stanowi dobrą podpórkę - jest spójny i słodki. To wykonanie na pewno kika razy powtórzymy, ale zapewne z różnymi owocami.

WEGAŃSKI SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM Z MANGO


wegański sernik mango

wegański sernik mango

WYKONANIE:

1. Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, rano dokładnie płuczemy
2. Zalewamy daktyle ciepłą wodą - na ok 10 minut, następnie miksujemy płatki, słonecznik.
3. Dodajemy do masy rozpuszczony olej kokosowy, kakao i namoczone daktyle, dokładnie miksujemy
4. Przekładamy masę do wyłożonej folią foremki - u nas okrągła, śr 20 cm,  mocno dociskamy i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut

bezglutenowy spód kakao


5. Do nerkowców dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy, wylewamy na czekoladowy spód i odstawiamy do lodówki.
6. Agar zalewamy wodą - do pokrycia i odstawiamy na 15 minut
7. Mango obieramy ze skórki, dokładnie miksujemy. Wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy dodając namoczony agar, dokładnie mieszamy, zostawiamy na moment do wystudzenia.
8. Przekładamy mus mango na masę serową i chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

wegański sernik mango

wegański sernik mango

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY