Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-14

Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym - idealny na kolację

WegetariańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 60 minut

6 porcji, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 209 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 21 g

SKŁADNIKI

3 bakłażany
700 ml passaty pomidorowej (u nas domowy przecier z malinówek)
30 g tartego parmezanu20 ml oliwy z oliwek (do smażenia)
10 ml oliwy z oliwek (do polania przed pieczeniem)
100 g sera feta
sól, pieprz, oregano, bazylia, świeża natka pietruszki


Świetne danie na domową imprezę - wystarczy przygotować składniki, umieścić w formie do zapiekania i czekać na gości. Zapiekanka zrobić się "sama" podczas konsumowania przekąsek przed kolacją.

Bakłażan to trudne warzywo, źle przyrządzone jest bez smaku, przypomina moim zdaniem chusteczkę, albo jest totalnie bez smaku. Jednak w tej wersji zakochasz się w nim na nowo. NIe wymaga wiele. Szybkiego obsmażenia, dobrych przypraw, sosu pomidorowego i dużo serca :)

BAKŁAŻANOWA ZAPIEKANKA Z SOSEM POMIDOROWYM

obiad z bakłażanem i fetą

WYKONANIE:

  1. Umyj i pokrój bakłażana w grube plastry
  2. Oprósz solą i zostaw na 15 minut by bakłażan puścił wodę, następnie odsącz nadmiar za pomocą ręcznika papierowego
  3. Usmaż na patelni - po 3-4 minuty z każdej ze stron
  4. Zetrzyj na tarce parmezan, fetę pokrój w grubą kostkę
  5. Do przecieru pomidorowego dodaj przyprawy i natkę pietruszki, wymieszaj
  6. Ułóż w formie do zapiekania warstawami - plastry bakłażana, sos, parmezan, powtórz -3-4 razy do wykorzystania składników
  7. Zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i włącz termoobieg - piecz 10 minut
  8. Podawaj pokrojone w kostkę, gorące (zdjecia brak, w końcu to była impreza domowa :))

solony bakłażan

smażony bakłażan

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut

6 porcji, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 209 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 21 g

SKŁADNIKI

3 bakłażany
700 ml passaty pomidorowej (u nas domowy przecier z malinówek)
30 g tartego parmezanu20 ml oliwy z oliwek (do smażenia)
10 ml oliwy z oliwek (do polania przed pieczeniem)
100 g sera feta
sól, pieprz, oregano, bazylia, świeża natka pietruszki


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN