Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-18

Bezglutenowa pizza na chrupiącym spodzie

WegetariańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

SOS POMIDOROWY:
1,5 kg pomidorów malinowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

CIASTO:
120 g mąki ryżowej
80 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej (u nas zmielona kasza gryczana)
2 jajka
1/2 szklanki mleka ryżowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

Dodatki:
parmezan pomidorki koktajlowe rukola


Była już pizza z batatów, kalafiora, mąki gryczanej i kilka innych - ale nieudanych prób - o których nie warto wspominać. Dzisiejsza jest idealnie chrupiąca, pełna świeżych dodatków, prosta i niewymagająca wysokich umiejętności kulinarnych.

 

Bezglutenowa pizza na chrupiącym spodzie, z pomidorkami koktajlowymi i rukolą



WYKONANIE:

SOS:
Czosnek miażdżymy i wrzucamy i smażymy na oliwie.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i czosnkiem.
Smażymy tak długo aż całkowicie się rozpadną.
Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i redukujemy do pożądanej konsystencji - u nas wyszedł sos gęstością przypominający koncentrat. 

SPÓD:
Mąki przesiewamy, łączymy, wbijamy rozbełtane jaja, wlewamy mleko, oliwę i dodajemy przyprawy.
Mieszamy dokładnie, po czym wyrabiamy ciasto - dobrze ugniatamy w rękach.
Jeżeli jest zbyt suche- dodajemy mleka, jeśli zbyt klei się do rąk - dodajemy mąki ryżowej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

pizza bezglutenowa

pizza bezglutenowa




Ciasto rozprowadzamy dłońmi formując okrągły placek - można użyć wałka, ale ja wolę dłońmi - i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut - wierzch musi się lekko przypiec.
Wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy sosem, posypujemy tartym parmezanem, układamy pomidorki i wstawiamy na 20 - 25 minut do piekarnika.
Pomidorki pod wpływem ciepła zaczynają pękać i oblewają swoim sokiem ciasto - najlepsze połączenie 
Pizza wyśmienicie smakuje polewana dodatkowo odrobiną oliwy na każdy z kawałków.

pizza bezglutenowa
pizza bezglutenowa


SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

SOS POMIDOROWY:
1,5 kg pomidorów malinowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

CIASTO:
120 g mąki ryżowej
80 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej (u nas zmielona kasza gryczana)
2 jajka
1/2 szklanki mleka ryżowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

Dodatki:
parmezan pomidorki koktajlowe rukola


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN