Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-04-10

Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut

12 ciasteczek, 1 ciastko zawiera:
Kalorie: 116,2 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 15,9 g

SKŁADNIKI:

1 puszka ugotowanej ciecierzycy
5 łyżek masła orzechowego (u nas pasta 100% orzechów www.krukam.pl)
1 laska wanilii
5 świeżych daktyli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 ml mleka roślinnego (u nas sojowe)
50 g gorzkiej czekolady
 


Nasi znajomi wiedzą, że by nas odwiedzić nie trzeba zapowiadać się z wyprzedzeniem.
Uwielbiamy gdy dzwonią mówiąc - "nastawiajcie wodę na kawę, zaraz będziemy". Wiadomo, że mówiąc - kawa - mają na znaczeniu ciasteczka. Na pewno chcą ciasteczek. Na pewno na nie czekają. My też lubimy ciasteczka.

Jako, że z domu rodzinnego wynieśliśmy zwyczaj - by do kawy zawsze było coś dobrego - to w naszych szafkach czekają ekspresowe produkty, z których zawsze można wyczarować coś pysznego, szybkiego i idealnego do poczęstowania gości.
Na co dzień nie korzystamy z puszkowanych produktów, jednak gdy nie ma czasu na gotowanie to są one idealne i wtedy przymykamy oko na szkodliwe babole ;)
Produkty, które zawsze czekają na "już" to przeważnie: puszka cieciorki, puszka kukurydzy i groszku, masło orzechowe.
 

Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą

ciasteczka z ciecierzycy


WYKONANIE:

  • Odcedź i dokładnie opłucz cieciorkę (jeśli unikasz puszek lub już ugotowanych produktów, to ugotuj 1/2 szklanki suchych ziaren).

  • Daktyle zalej ciepłą wodą na ok 5-10 min w celu porządnego nasączenia i miękkości.

  • Dodaj pastę orzechową, wanilię, sodę, sól i mleko, odcedź daktyle i dokładnie zmiksuj na gładko.

  • Zmiksuj całość składników.

  • Dodaj pokrojoną drobno czekoladę - lub czekoladowe groszki wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Formuj z ciasta niewielkie kuleczki - najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem.

  • Piecz ok. 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia.

 

ciasteczka z ciecierzycy
SMACZNEGO

 

A Ty masz swój ulubiony przepis na ciasteczka? Podziel się nim w komentarzu!


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

12 ciasteczek, 1 ciastko zawiera:
Kalorie: 116,2 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 15,9 g

SKŁADNIKI:

1 puszka ugotowanej ciecierzycy
5 łyżek masła orzechowego (u nas pasta 100% orzechów www.krukam.pl)
1 laska wanilii
5 świeżych daktyli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 ml mleka roślinnego (u nas sojowe)
50 g gorzkiej czekolady
 


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN