Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-07-12

Bezglutenowe, bezjajeczne gofry z pastą z bobu

WegańskiWegetariańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 329,5 kcal
Białko: 14,8 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 44 g

SKŁADNIKI

50 g mąki gryczanej
20 g babki płesznik
15 g siemienia lnianego
200-220 ml wody (dodawaj powoli)sól morska jodowana, pieprz
 


Gofry już dawno nie gościły na naszych talerzach. Całe lato dominują u nas owoce, jednak wraz z pojawieniem się w sklepach bobu ten występuję równie często jak truskawki, borówki, czy pomidory malinowe :)

 

Bezglutenowe gofry powstały z racji na potrzebę wykorzystania słoika, w którym od dłuższego czasu zalegała mąka gryczana :) (w końcu najlepsze pomysły dzieją się przez kuchenne czary-mary). Dodatek siemienia i babki płesznik sprawił, że są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie na wytrawnie.

 

Smak gryki może równie dobrze komponować się z serkiem z nerkowców czy truskawkami, jednak w połączeniu z PASTĄ Z BOBU jest eksplozją smaków dla kubków smakowych. By skomponować dobrze kolory dodałam odrobinę kukurydzy (przydałby się jeszcze pomidor).

 

gryczane gofry

 

Jest to pełnowartościowe danie - zawiera porcje białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Smakuj na zdrowie :)

Przepis na pastę znajdziesz tutaj PASTA Z BOBU - KLIK

WYKONANIE:

  1. Zmiel siemię w młynku do kawy, zalej ciepłą wodą, pozostaw na 10 min w celu zagęszczenia i utworzenia klejącego "żelka"

  2. Dodaj mąkę, babkę płesznik i żelek z siemienia, dokładnie wymieszaj, dodaj wodę - dolewaj powoli. W razie potrzeby zwiększ jej ilość.

  3. Przypraw do smaku solą i pieprzem

  4. Piecz na rozgrzanej formie do gofrów (posmaruj odrobiną oliwy z oliwek).

  5. Podaj z pastą z bobu, rukolą i kukurydzą

SMACZNEGO

gofry

 

pasta z bobu

 

PRZEPIS NA DWA GOFRY (czyli jedna porcja) ZAWIERA:

237 kcal

9,6 g białka

38 g węglowodanów

6,5 g tłuszczu

Wartości całości dania (dwa gofry + porcja pasty z bobu)  podane jak zawsze po prawej stronie :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN