Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-10

Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta - proste w wykonaniu

WegetariańskiBezglutenowy


2 porcje

SKŁADNIKI

naleśniki:
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 jaja
1/2 szklanki mleka ryżowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia

nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy - do smażenia
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
pieprz


Zrobienie idealnych naleśników bezglutenowych wydaje się sztuką.
Owszem, pierwsze nie wychodzą najładniejsze... w sumie to w ogóle nie wychodzą.
Ale w końcu się udało!

Przepis jest prosty, wystarczy na przygotowanie dania ok 15 minut i można wcinać ze smakiem :)

szpinakowe zawijańce

WYKONANIE:

  1. Wrzucamy czosnek na patelnie z rozgrzaną oliwą, rumienimy, dodajemy szpinak

  2. Smażymy do odparowania wody i zmniejszenia objętości liści

  3. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy i odstawiamy

  4. Mąki łączymy, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jaja

  5. Miksujemy do połączenia składników

  6. Wlewamy mleko, ponownie miksujemy

  7. Wylewamy niewielką ilość na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy po 1-2 minucie na każdej ze stron

  8. Nakładamy nadzienie na naleśniki i zawijamy w rulonik

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN