2017-11-10
Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta - proste w wykonaniu
WegetariańskiBezglutenowy
2 porcje
SKŁADNIKI
naleśniki:
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 jaja
1/2 szklanki mleka ryżowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia
nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy - do smażenia
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
pieprz
Zrobienie idealnych naleśników bezglutenowych wydaje się sztuką.
Owszem, pierwsze nie wychodzą najładniejsze... w sumie to w ogóle nie wychodzą.
Ale w końcu się udało!
Przepis jest prosty, wystarczy na przygotowanie dania ok 15 minut i można wcinać ze smakiem :)

WYKONANIE:
-
Wrzucamy czosnek na patelnie z rozgrzaną oliwą, rumienimy, dodajemy szpinak
-
Smażymy do odparowania wody i zmniejszenia objętości liści
-
Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy i odstawiamy
-
Mąki łączymy, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jaja
-
Miksujemy do połączenia składników
-
Wlewamy mleko, ponownie miksujemy
-
Wylewamy niewielką ilość na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy po 1-2 minucie na każdej ze stron
-
Nakładamy nadzienie na naleśniki i zawijamy w rulonik
SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.