Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-10

Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta - proste w wykonaniu

WegetariańskiBezglutenowy


2 porcje

SKŁADNIKI

naleśniki:
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 jaja
1/2 szklanki mleka ryżowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia

nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy - do smażenia
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
pieprz


Zrobienie idealnych naleśników bezglutenowych wydaje się sztuką.
Owszem, pierwsze nie wychodzą najładniejsze... w sumie to w ogóle nie wychodzą.
Ale w końcu się udało!

Przepis jest prosty, wystarczy na przygotowanie dania ok 15 minut i można wcinać ze smakiem :)

szpinakowe zawijańce

WYKONANIE:

  1. Wrzucamy czosnek na patelnie z rozgrzaną oliwą, rumienimy, dodajemy szpinak

  2. Smażymy do odparowania wody i zmniejszenia objętości liści

  3. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy i odstawiamy

  4. Mąki łączymy, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jaja

  5. Miksujemy do połączenia składników

  6. Wlewamy mleko, ponownie miksujemy

  7. Wylewamy niewielką ilość na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy po 1-2 minucie na każdej ze stron

  8. Nakładamy nadzienie na naleśniki i zawijamy w rulonik

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

2 porcje

SKŁADNIKI

naleśniki:
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 jaja
1/2 szklanki mleka ryżowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia

nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy - do smażenia
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
pieprz


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN