Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-15

Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki mąki ryżowej
100 g gorzkiej czekolady
garść rodzynek
5 suszonych daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
3 banany
2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek
20 ciasteczek


Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni Body Idea gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś - ponownie dzięki potrzebie chwili - powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.

 

PIEGUSKI LEPSZE OD ORYGINALNYCH!
 

ryżowe pieguski

WYKONANIE:

  1. Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski 
  2. Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko 
  3. Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
  4. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
  5. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  7. Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  8. Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony
  9. Wykładamy na kratkę do ostudzenia

pieguski przygotowane do pieczenia

studzenie piegusków

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN