Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2021-01-28

Bezglutenowe pieguski z kaszy jaglanej, z czekoladą i rodzynkami

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut

18 ciasteczek, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 89,2 kcal
Białko: 0,95 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 13,5 g

SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 550g)
200 ml mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
40 g gorzkiej czekolady
2 łyżki migdałów (płatki)
50 g rodzynek
20 g suszonych daktyli
20 g oleju kokosowego
20 g ksylitolu zmielonego na puder


Czasami mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu byłam kucharką w wojsku... Ilość kaszy, którą często "niechcący" udaje mi się ugotować doskonale to potwierdza ;)
 

Co zrobić z jej nadmiarem? Czasami były to pralinki, trufle, ciasto z kazy jaglanej, bądź sto różnych sałatek z jej udziałem...
Tym razem od jakiegoś czasu słyszałam w domu głos głodomora... "mam ochotę na chrupiące ciastka z czekoladą" :)

Tak oto powstał przepis na istne Paliwo z Roślin

 

Bezglutenowe wegańskie pieguski z kaszy jaglanej

jaglane pieguski

pieguski bezglutenowe

WYKONANIE:
  • Ugotowaną i przestudzoną kaszę przekładamy do miski (jeśli użyjesz gorącej będzie łatwiej)
  • Wlewamy do kaszy ciepłe mleko, miksujemy na gładko (jeśli masz gorącą kaszę nie trzeba podgrzewać mleka)
  • Dodajemy roztopiony olej i zmielony na puder ksylitol
  • Kroimy na drobno rodzynki, daktyle, płatki migdałów i czekoladę
  • Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  • Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  • Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony

bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

 

Ciasteczka naprawdę w smaku przypominają oryginalne pieguski. Są chrupiące i w środku mają miękką czekoladę, słodkie dzięki rodzynkom i daktylom. Możesz je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni


SMACZNEGO tankowania Paliwa z Roślin :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

KamaM 2021-02-06 07:55:27

Ile kaszy należy odmierzyć, żeby po ugotowaniu wyszły 3 szklanki?

Sylwia Maksym 2021-02-12 12:05:27

Kasza jaglana po ugotowaniu zwiększa swoją objętość 2-3 krotnie - w zależności od czasu gotowania i ilości użytej wody do gotowania

Elwira 2020-07-27 21:30:26

muszę je zrobić!

Sylwia Maksym 2020-08-17 11:24:26

koniecznie :) daj znać jak smakowały :)

Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

18 ciasteczek, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 89,2 kcal
Białko: 0,95 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 13,5 g

SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 550g)
200 ml mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
40 g gorzkiej czekolady
2 łyżki migdałów (płatki)
50 g rodzynek
20 g suszonych daktyli
20 g oleju kokosowego
20 g ksylitolu zmielonego na puder


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN