Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-18

Bezglutenowy makowiec z chrupiącą posypką - wegańska tarta z makiem bez glutenu

WegańskiBezglutenowySłodki


BEZGLUTENOWY SPÓD TARTY
2 szkl. mąki kukurydzianej
szczypta soli
150 g oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu


MASA MAKOWA
200 g maku
garść rodzynek
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
4 łyżki syropu klonowego


Zrobienie dobrej tarty zawsze spędzało sen z moich powiek... jak zrobić by była krucha, ale nie łamała się? Odpowiednio słodka, ale zrównoważona smakowo z masą i pozostałymi składnikami?
Metodą prób i błędów, kilku zakalców i innych połamańców w końcu wyszła idealna tarta - z makowym wsadem, by na moment przywołać zimowe smaki i rozsiać piękny aromat w całym mieszkaniu....
Tak oto powstał:

Bezglutenowy makowiec z chrupiącą posypką - wegańska tarta z makiem bez glutenu

makowiec bez glutenu
makowca kawałek
WYKONANIE:
KUKURYDZIANY SPÓD DO TARTY

1.Mąkę przesiewamy, dodajemy zielony ksylitol, szczyptę soli i rozpuszczony olej.

makowiec składniki
2.Dokładnie ugniatamy, formujemy i chowamy do lodówki na ok 30 minut.

ciasto kuleczka
3.Foremkę nacieramy olejem kokosowym za pomocą pędzelka silikonowego.

foremka posmarowana
4.Masę kruszymy na foremkę i dokładnie dociskamy – można również wyklejać, ale ja wolę ten sposób. Zostawiamy odrobinę masy na zrobienie kruchej posypki.

ciasto kruszonka
5. Dziurkujemy dokładnie widelcem
dół ciasta
6.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 18 – 20 minut.

spód bez glutenu


WYKONANIE:
BEZGLUTENOWA MASA MAKOWA

1.Zmielony mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody.
2.Dodajemy zmielone siemię lniane, przyprawy, mleko, olej, syrop klonowy – gotujemy na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia mleka.
3.Dodajemy rodzynki i łączymy do powstania spójnej masy.
4.Przekładamy na kukurydziany spód.
makowa masa
5.Z pozostawionej części ciasta formujemy niezgrabne kawałki i rozrzucamy po tarcie.

makowiec i posypka
6.Wkładamy  do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach

makowiec kawałek
mak kawałek

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Anna 2020-07-03 03:38:55

Czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć masła do ciasta?

Sylwia Maksym 2020-07-07 09:26:42

Witam serdecznie. Jak najbardziej tak. Jeśli osoby, dla których będzie przeznaczone ciasto jedzą nabiał to nie widzę problemu :)

Drukuj

BEZGLUTENOWY SPÓD TARTY
2 szkl. mąki kukurydzianej
szczypta soli
150 g oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu


MASA MAKOWA
200 g maku
garść rodzynek
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
4 łyżki syropu klonowego


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN