Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-18

Bezglutenowy makowiec z chrupiącą posypką - wegańska tarta z makiem bez glutenu

WegańskiBezglutenowySłodki


BEZGLUTENOWY SPÓD TARTY
2 szkl. mąki kukurydzianej
szczypta soli
150 g oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu


MASA MAKOWA
200 g maku
garść rodzynek
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
4 łyżki syropu klonowego


Zrobienie dobrej tarty zawsze spędzało sen z moich powiek... jak zrobić by była krucha, ale nie łamała się? Odpowiednio słodka, ale zrównoważona smakowo z masą i pozostałymi składnikami?
Metodą prób i błędów, kilku zakalców i innych połamańców w końcu wyszła idealna tarta - z makowym wsadem, by na moment przywołać zimowe smaki i rozsiać piękny aromat w całym mieszkaniu....
Tak oto powstał:

Bezglutenowy makowiec z chrupiącą posypką - wegańska tarta z makiem bez glutenu

makowiec bez glutenu
makowca kawałek
WYKONANIE:
KUKURYDZIANY SPÓD DO TARTY

1.Mąkę przesiewamy, dodajemy zielony ksylitol, szczyptę soli i rozpuszczony olej.

makowiec składniki
2.Dokładnie ugniatamy, formujemy i chowamy do lodówki na ok 30 minut.

ciasto kuleczka
3.Foremkę nacieramy olejem kokosowym za pomocą pędzelka silikonowego.

foremka posmarowana
4.Masę kruszymy na foremkę i dokładnie dociskamy – można również wyklejać, ale ja wolę ten sposób. Zostawiamy odrobinę masy na zrobienie kruchej posypki.

ciasto kruszonka
5. Dziurkujemy dokładnie widelcem
dół ciasta
6.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 18 – 20 minut.

spód bez glutenu


WYKONANIE:
BEZGLUTENOWA MASA MAKOWA

1.Zmielony mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody.
2.Dodajemy zmielone siemię lniane, przyprawy, mleko, olej, syrop klonowy – gotujemy na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia mleka.
3.Dodajemy rodzynki i łączymy do powstania spójnej masy.
4.Przekładamy na kukurydziany spód.
makowa masa
5.Z pozostawionej części ciasta formujemy niezgrabne kawałki i rozrzucamy po tarcie.

makowiec i posypka
6.Wkładamy  do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach

makowiec kawałek
mak kawałek

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Anna 2020-07-03 03:38:55

Czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć masła do ciasta?

Sylwia Maksym 2020-07-07 09:26:42

Witam serdecznie. Jak najbardziej tak. Jeśli osoby, dla których będzie przeznaczone ciasto jedzą nabiał to nie widzę problemu :)

Drukuj

BEZGLUTENOWY SPÓD TARTY
2 szkl. mąki kukurydzianej
szczypta soli
150 g oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu


MASA MAKOWA
200 g maku
garść rodzynek
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
4 łyżki syropu klonowego


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN