Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-18

Mocno czekoladowe brownie z batatów - bez mleka, cukru, glutenu i jaj

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 60 minut

16 kawałków
Kalorie: 86
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 3,3 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 duże bataty (waga po obraniu ok 700 g)
8 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki kokosowej
12 suszonych daktyli
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli (do gotowania batatów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 


W naszej kuchni brownie gościło już pod wieloma postaciami. Było brownie z fasoli, brownie z buraka, brownie klasyczne, brownie z glutenem i kombinacją mąk bezglutenowych. 

Brownie z batatów zdecydowanie wygrało w naszym rankingu! Jest niesamowicie miękkie, "bagniste", bardzo wilgotne, doskonale się kroi. Nie zawiera glutenu, nie ma w nim jajek, ani mleka - idealnie dla wegan, a także alergików nie tolerujących wymienionych składników. Proste w wykonaniu i przede wszystkim dość szybkie. Koniecznie wypróbujcie. Oczywiście można dodać do niego owoce / bakalie / orzechy czy polewę - ale po co?  Saute smakuje WYŚMIENICIE!

Przepis na mocno czekoladowe brownie z batatów - bez mleka, cukru, glutenu i jaj 

czekoladowe ciasto

WYKONANIE:

  1. Bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości
  2. Zmiel siemię lniane i zalej gorącą wodą, wymieszaj do utworzenia lepiącej papki
  3. Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na 30 min do rozmiękczenia
  4. Wystudzone bataty zmikuj na gładko, dodaj kakao, olej rzepakowy, daktyle, mąkę, sodę i papkę z siemienia, dokładnie całość zmiksuj
  5. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia - tylko dno, brzegi posmaruj odrobiną oleju - koniecznie użyj do tego silikonowego pędzelka lub namoczonego w oleju płatka ręcznika papierowego
  6. Przelej ciasto, rożłóż równomiernie
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz brownie przez 35 - 40 min, po czym pozostaw do wystudzenia
  8. Pokrój w równe kwadraty i podawaj saute lub z wybranymi dodatkami (naprawdę nie jest to konieczne :))

vegan brownie
brownie czekoladowe

Inspiracja

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut

16 kawałków
Kalorie: 86
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 3,3 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 duże bataty (waga po obraniu ok 700 g)
8 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki kokosowej
12 suszonych daktyli
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli (do gotowania batatów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN