Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-23

Słodkie czekoladowe brownie z buraków

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

16 porcji, 1 porcja dostarcza:
Kalorie: 205 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 25,2 g

SKŁADNIKI

  • na blaszkę kwadratową 20cmx20cm
  • 800 g buraków (waga przed ugotowaniem)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 bardzo dojrzałych bananów
  • 4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
  • ciepła woda
  • 6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady

Kolejny pomysł na fit ciasto, w pełni roślinne bo z buraków i bananów. Bez dodatkowego cukru, bez glutenu i jaj, a więc idealne dla alergików i wegan.

Świetnie smakuje do porannej kawy lub jako posiłek po treningowy, idealne na wynos :)

Zapraszam po przepis:

BROWNIE Z BURAKÓW SŁODZONE BANANAMI

czekoladowe buraczki

WYKONANIE:

  1. Buraki ugotuj w skórce (dzięki temu zachowasz cenne witaminy) do miękkości
  2. Obierz, pokrój na mniejsze kawałki
  3. Dodaj do buraków rozpuszczony olej kokosowy i czekoladę (w kąpieli wodnej połącz oba składniki)
  4. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wodą na ok 5-7 min w cely wytworzenia klejącego żelka
  5. Zmiksuj buraki z olejem i czekoladą, dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj
  6. Do masy dodaj żelek z siemienia lnianego i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj
  7. Przelej do foremki i wstaw do piekarnika - piecz w 170 stopniach przez 40 minut

Jeżeli użyjesz większej formy lub odejmiesz 1/3 ilości składników to ciasto będzie niższe, co dla brownie jest wskazane :)

Ciasto w smaku jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, kakaowo bagniste, czuć słodycz bananów, która idealnie komponuje się z burakiem sprawiając, iż jest niewyczuwalny :)

ciasto z buraków

brownie z cukrem pudrem

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Natalia 2021-01-08 21:13:03

Dzień dobry! Właśnie zrobiłam to ciasto :) Super alternatywa dla zwyczajnego brownie. Mam pytanie, czy kalorie i makro są podane dla jednej porcji?

Sylwia Maksym 2021-01-12 22:31:16

Mam nadzieję, że smakuje rewelacyjnie - aż uszy się trzęsą ;) Tak, we wszystkich przepisach podaję kcal i makro na 1 porcję :) - by było łatwiej :) Smacznego :)

Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

16 porcji, 1 porcja dostarcza:
Kalorie: 205 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 25,2 g

SKŁADNIKI

  • na blaszkę kwadratową 20cmx20cm
  • 800 g buraków (waga przed ugotowaniem)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 bardzo dojrzałych bananów
  • 4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
  • ciepła woda
  • 6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady

Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN