Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-01-17

Buddha bowl - misa pełna zdrowia

Wegański


Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja
Kalorie: 408,8
Białko: 17,6 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 59,1 g

SKŁADNIKI

60 g makaronu pełnoziarnistego penne
 40 g ciecierzyca ugotowana ze słika (bez zalewy)
10 g migdałów ze skórką
25 g kiełków jarmużu
50 g groszku konserwowego
100 g surowej marchewki
6 sztuk pomidorków koktajlowych
3 liście sałaty rzymskiej


BUDDHA BOWL to dowolna kompozycja warzywa, strączków i węglowodanów, która podbija od wielu lat internet i pojawia się w największych piublikacjach kulinarnych. To łatwe, szybkie i przede wszystkim cieszące oko kompozycje ulubionych składników, które tworzą kompletne danie. Możesz je skomponować w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

 

Wystarczy, że wybierzesz:

  • makaron / kaszę / ryż / płatki / ziemniaki czy bataty,

  • dodasz do nich strączki: bób/ fasolę/ groch/ kukurydzę/ groszek/ ciecierzycę,

  • do tego dołożysz mnóstwo kolorowych warzyw kapustę/ sałatę/ dowolne kiełki / pomidory/ rzodkiewkę i wszystko to, co zbywa w lodówce,

  • dodasz źródło tłuszczu: oliwa z oliwek / olej lniany / orzechy czy awokado

 

i otrzymasz wspaniały, nie wymagający kolorowy posiłek.

 

Jego łatwość polega na przygotowaniu i totalnej dowolności. Najważniejsze aby znalazły się tam produkty z wszystkich wcześniej wymienionych grup - wtedy posiłek jest odpowiednio skomponowany.

 

Jesz mięso, ryby i nabiał? Nie ma problemu. Również możesz je umieścić w miseczce mocy pełnej rozmaitości i wspaniałości :)

 

makaron z warzywami

 

WYKONANIE:

  • Ugotuj makaron aldente 

  • Pokrój ulubione warzywa

  • Dodaj ulubione strączki

  • Posyp migdałami

  • Dodaj kiełki

 

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja
Kalorie: 408,8
Białko: 17,6 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 59,1 g

SKŁADNIKI

60 g makaronu pełnoziarnistego penne
 40 g ciecierzyca ugotowana ze słika (bez zalewy)
10 g migdałów ze skórką
25 g kiełków jarmużu
50 g groszku konserwowego
100 g surowej marchewki
6 sztuk pomidorków koktajlowych
3 liście sałaty rzymskiej


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN