Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-09-24

Budyń z tapioki z kakao

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 280 kcal
Białko: 9,2 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 50,5 g

SKŁADNIKI

50g kuleczek z tapioki
1 szklanka napoju sojowego
1 łyżka kakao
szczypta soli
 
DODATKI:
1 łyżka miechunki
1 łyżka pestek słonecznika


Nadszedł czas bardzo zimnych poranków, organizm wymaga ogrzania od środka, dobrym, sycącym śniadaniem.

Mój zapragnął w dniu dzisiejszym ciepłego, gęstego budyń, najlepiej z gorzkim kakao.

Nigdy nie korzystam z gotowców w saszetkach, zrobienie samemu budyniu, to naprawdę łatwa sprawa.

 

Budyń z kakao i miechunką

 

WYKONANIE:

  • Do gotującego się mleka wrzucamy tapiokę i mieszamy do momentu rozpuszczenia perełek - muszą stać się szkliste, transparentne (ok 15 min)

  • Dodajemy kakao - jeżeli trzeba słodzik lub daktyle czy banana - ja lubię smak gorzkiego kakao, więc nie dosładzałam.

  • Przekładamy do miseczki, dokładamy ulubione dodatki.

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 280 kcal
Białko: 9,2 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 50,5 g

SKŁADNIKI

50g kuleczek z tapioki
1 szklanka napoju sojowego
1 łyżka kakao
szczypta soli
 
DODATKI:
1 łyżka miechunki
1 łyżka pestek słonecznika


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN