Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2015-06-15

Chlebek bananowy

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

500 g mąki ryżowej
3 szt b. dojrzałych bananów (+ 1 szt do ułożeniu na wierzchu ciasta)
3 łyżki nasion chia
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka sol himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


Przepyszny chlebek idealny dla osób nietolerujących mleka, jajek i glutenu. 
Świetnie smakuje z domowymi dżemami, bananem czy miodem.


WYKONANIE:

1. Banany rozgniatamy widelcem w misce, nasiona chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż do momentu utworzenia gęstej kleistej zawiesiny – wykorzystujemy je jako zamiennik jajek.
2. Łączymy banany z chia, wsypujemy mąkę, sól, cynamon.
3. Łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (masa musi być b. kleista),
4. Wyrównujemy łyżką, układamy na górę plasterki banana i pieczemy ok. 1h 40-50 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

 


SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

500 g mąki ryżowej
3 szt b. dojrzałych bananów (+ 1 szt do ułożeniu na wierzchu ciasta)
3 łyżki nasion chia
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka sol himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN