SKŁADNIKI
Duża żółta cukinia (oczywiście może być też zielona)
2 szklanki mąki gryczanej
6 jajek
½ szklanki masła klarowanego (rozpuszczonego)
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jako, że maminy ogródek obrodziło w cukinię, to chętnie wykorzystujemy ją w wielu przepisach. Tak oto powstał chlebek cukiniowy, kotlety, brownie i leczo (przepisy później).
Chlebek jest przepyszny, chrupiący z zewnątrz, miękki i wilgotny w środku, znika zbyt szybko.
Wykonanie:
Na grubych oczkach ścieramy cukinię, solimy i zostawiamy na 15 min, odsączamy z wody dobrze wyciskając. W osobnej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę, w drugiej misce jaja, roztopione masło i cukinię i łączymy całość w jednolitą masę. Przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę i pieczemy w 190 stopniach.
Studzimy na blaszce. Po całkowitym wystudzeniu kroimy (no chyba, że wcześniej nie wytrzymamy).
Smacznego
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.