Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-01

Ciasteczka z marcepanem i tajemniczym składnikiem

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 25 minut

16 ciastek
Kalorie: 104 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

10 pralinek marcepanowych
150 g canihua
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki mąki kokosowej
1/3 kubka mleka sojowego


Najlepsze połączenia smaków zawsze wychodzą zupełnie przypadkowo. Otrzymaliśmy w prezencie od znajomych przepyszne pralinki z marcepanu oblane czekoladą - w wersji białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Produkt świetny pod względem składu, bez konserwantów i dziwnych ulepszaczy, jednak piekelnie słodki...

W niewiadomych okolicznościach zaczęł błyskawicznie znikać z naszej tajemnej szafki, tak więc by nie przesłodzić "mojego słodyczowego złodzieja" znalazłam pomysł na ich wykorzystanie...

W kuchennej szafce od dawna zalegała nam kupiona jakiś czas temu CANIHUA, o której pisałam tutaj KLIK. Kilka razy zjedliśmy ją w wersji wytrawnej, pojawiła się także w porannej owsiance, jednak nie podbiła naszego kulinarnego serducha. Nie lubię marnować składników, a tym bardziej ich wyrzucać, tak więc postanowiłam wykorzystać sprezentowane praliny i czekające na nadanie drugiego życia ziarno canihua.

Do sedna! Powstały naprawdę przepyszne ciasteczka, oczywiście z dodatkiem tego, co również było w szafkach. Tym razem skrupulatnie notowałam ilości aby móc odtworzyć przepis w razie gdyby od razu się udał, no i się udał - jutro kolejna produkcja :)

bezglutenowe

 

 

 

 

 

 

 

 

WYKONANIE:
1. Ugotuj ziarna canihua - 15 minut gotowanie + czas na wchłonięcie wody pod przykryciem.
2. Zmiksuj ziarno za pomocą blendera - wysokie obroty i co jakiś czas należy przerywać pracę, bo ziarno lubi się kleić.
3. Zmiel w młynku ksylitol i płatki migdałów
4. Dodaj olej i ciepłe mleko - ja dodałam za dużo mleka dlatego musiałam dodać mąkę - padło na kokosową i okazało się, że ciasto jeszcze lepiej się klei :) więc polecam
5. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj pokrojone dowolne czekoladki / pralinki/ trufle (coś co zbywa CI w szafce i trzeba przerobić to na zdrowszą wersję :))
6. Uformuj dłonią kulki, wyłóż na papier do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach

ciasteczka

do pieczenia

canihua ciastka

canihuanki

ciastki bezglutenowe

canihua

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają lekko popękany wierzch i są miękkie, pod wystygnięciu mają bardziej zwartą konsystencję, ale miękkość pozostaje.

Smak marcepanu i czekolady idealnie łączy się z canihua - chyba nazwę je CANIHUANKI :)

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 25 minut

16 ciastek
Kalorie: 104 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

10 pralinek marcepanowych
150 g canihua
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki mąki kokosowej
1/3 kubka mleka sojowego


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN