Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-01

Ciasteczka z marcepanem i tajemniczym składnikiem

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 25 minut

16 ciastek
Kalorie: 104 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

10 pralinek marcepanowych
150 g canihua
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki mąki kokosowej
1/3 kubka mleka sojowego


Najlepsze połączenia smaków zawsze wychodzą zupełnie przypadkowo. Otrzymaliśmy w prezencie od znajomych przepyszne pralinki z marcepanu oblane czekoladą - w wersji białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Produkt świetny pod względem składu, bez konserwantów i dziwnych ulepszaczy, jednak piekelnie słodki...

W niewiadomych okolicznościach zaczęł błyskawicznie znikać z naszej tajemnej szafki, tak więc by nie przesłodzić "mojego słodyczowego złodzieja" znalazłam pomysł na ich wykorzystanie...

W kuchennej szafce od dawna zalegała nam kupiona jakiś czas temu CANIHUA, o której pisałam tutaj KLIK. Kilka razy zjedliśmy ją w wersji wytrawnej, pojawiła się także w porannej owsiance, jednak nie podbiła naszego kulinarnego serducha. Nie lubię marnować składników, a tym bardziej ich wyrzucać, tak więc postanowiłam wykorzystać sprezentowane praliny i czekające na nadanie drugiego życia ziarno canihua.

Do sedna! Powstały naprawdę przepyszne ciasteczka, oczywiście z dodatkiem tego, co również było w szafkach. Tym razem skrupulatnie notowałam ilości aby móc odtworzyć przepis w razie gdyby od razu się udał, no i się udał - jutro kolejna produkcja :)

bezglutenowe

 

 

 

 

 

 

 

 

WYKONANIE:
1. Ugotuj ziarna canihua - 15 minut gotowanie + czas na wchłonięcie wody pod przykryciem.
2. Zmiksuj ziarno za pomocą blendera - wysokie obroty i co jakiś czas należy przerywać pracę, bo ziarno lubi się kleić.
3. Zmiel w młynku ksylitol i płatki migdałów
4. Dodaj olej i ciepłe mleko - ja dodałam za dużo mleka dlatego musiałam dodać mąkę - padło na kokosową i okazało się, że ciasto jeszcze lepiej się klei :) więc polecam
5. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj pokrojone dowolne czekoladki / pralinki/ trufle (coś co zbywa CI w szafce i trzeba przerobić to na zdrowszą wersję :))
6. Uformuj dłonią kulki, wyłóż na papier do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach

ciasteczka

do pieczenia

canihua ciastka

canihuanki

ciastki bezglutenowe

canihua

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają lekko popękany wierzch i są miękkie, pod wystygnięciu mają bardziej zwartą konsystencję, ale miękkość pozostaje.

Smak marcepanu i czekolady idealnie łączy się z canihua - chyba nazwę je CANIHUANKI :)

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN