Czas przygotowania: 10 minut
Kalorie: 828 kcal
Białko: 35,5 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 128 g
SKŁADNIKI
100 g suchych nasion ciecierzycy
4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki masła orzechowego
8 sztuk suszonych daktyli
woda (po moczeniu daktyli)
Mam nadzieję, że wszystkie dzieci (których rodzice nas czytają) już wiedzą, że nutella jest BLE! Pełna tłuszczy trans, cukru pod wieloma postaciami, a obok czekolady i orzechów nawet nie stała!
Próbowaliśmy już domowej pasty czekoladowej z awokado, jednak jej konsystencja i smak nie przypadły do gustu naszej małej Pacjentce, więc zrobiliśmy...
Krem czekoladowy z ciecierzycy
Koniecznie spróbujcie - my jesteśmy zachwyceni :)

WYKONANIE:
- Namocz ciecierzycę na 24 h, następnie odlej wodę i ugotuj (ok2-3h) - możesz użyć ciecierzycy z puszki
- Po ugotowaniu odlej wodę, zmiksuj nasiona na gładko.
- Dodaj namoczone (lub świeże) daktyle, kakao, masło orzechowe - dokładnie zmiksuj.



Przechowuj w szklanym słoiku w lodówce, maksymalnie do 7 dni
SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym i jestem dietetykiem wspierającym iddę roślinnego odżywiania. Uczę jak jeść zdrowo dostarczając paliwa z roślin i ograniczając ilość spożywanego mięsa w codziennym menu, bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.