Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2021-12-27

Dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut

SKŁADNIKI

  • susz z wigilijnego kompotu (ok 1kg po ugotowaniu)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • jeśli wolisz słodszy smak - dodaj erytrytol lub ksylitol

Co roku na naszym wigiljnym stole gości kompot z suszu. Gotowany z suszonych owoców - jabłek, gruszek, suszonych i wędzonych śliwek, skórek cytryny i pomarańczy, suszonych moreli, rodzynek, daktyli i fig - pełen wypas.

Serce krwawi, gdy widzę "wykorzystane" do kompotu owoce leżacę i czekające na litość konsumującego... kilka lat temu wpadłam na pomysł by skutecznie je wykorzystać. Powtarzam to samo co roku i dzięki temu mamy wspaniały dżem na zimę.

Tuż po wigilii chcą wyprzedzić tych, którzy mieli chrapkę na ugotowane owoce po kompocie lub szybko chcieli zutylizować wraz z pozostałościami po pierniczkach, wrzucam owoce do zamrażarki i czekam na dobry moment (czyli koniec świątecznego szału i więcej czasu na pozaświąteczne gotowanie)

Co zrobić z suszem po wigilijnym kompocie?

Wspaniały dżem z suszonych owoców

 

susz owocowy na kompot

Jak zrobić dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie?

  • jeśli tak jak ja dbasz o czas z bliskimi zamroź owoce i poczekaj na dobry moment (możesz pominąć etap mrożenia, jeśli masz ciut więcej czasu w trakcie świąt)
  • obierz owoce z gniazd na siennych, wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki
  • wrzuć do blendera i dodaj przyprawy
  • jeśli masa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody
  • miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
  • jeśli wolisz słodszy dżem to dodaj słodziwo: erytrytol lub ksylitol
  • przełóż dżem do słoiczków i dobrze je zakreć
  • włóż słoiki do wysokiego garnka i wodą tak by przykryły słoiczki pod pokrywką
  • gotuj w celu pasteryzacji, czyli naturalnego sposobu konserwowania żywności, dzięki któremu będziesz się cieszyć smakiem dżemu na dłużej

Do czego pasuje dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie?

  • do naleśników,
  • placków,
  • ryżu,
  • owsianek,
  • pieczywa,
  • gofrów,
  • makaronu

 

W opisie nie ma dokładnych propozycji ani kilokalorii i wartości makroskładników, wszystko zależy od rodzaju i ilości owoców, które wykorzystacie do jego stworzenia.

 

dżembodyidea

A jeśli Ci mało pomysłów na świąteczne i poświąteczne smakołyki, to mam dla Ciebie dobre rozwiązanie:

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY NA PALIWO Z ROŚLIN

W nim moc smaku, aromatu i cudowych przepisów, które wykorzystasz przez cały rok :)

paliwo z roślin dietetyk święta sylwia maksym

E-book dostępny pod linkiem: ŚWIĄTECZNE PRZEPISY NA PALIWO Z ROŚLIN

 

Doba kuchnia to pomysłowa kuchnia, takiej życzę wszystkim i oczywiście SMACZNEGO ;)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

SKŁADNIKI

  • susz z wigilijnego kompotu (ok 1kg po ugotowaniu)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • jeśli wolisz słodszy smak - dodaj erytrytol lub ksylitol

Tagi

Sprawdź przepis

 

SPRAWDŹ E-BOOK

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

ROŚLINNE GRILLOWANIE

 

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

 

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN