Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2022-01-03

Croque Monsieur z wędzonym tofu



Czas przygotowania: 18 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 572 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 34 g

SKŁADNIKI:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • ½ pomidora
  • garść kiełków rzodkiewki 
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ kostki wędzonego tofu
  • 1 łyżeczka oleju rzepadkowego

Marynata do tofu:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki

Kanapki są super rozwiązaniem na wiele okazji, o ile nie na każdą. Różnorodność dostępnego pieczywa, jego kształu i rodzaju sprawia, że możesz kombinować w nieskończoność.

Dziejsza propozycja dotyczy zwykłego chleba pszennego, raczej wszystkim znanego.

Croque Monsieur z wędzonym tofu to innowacyjne spojrzenie na kanapkę. Nie, nie jestem jej twórczynią. "Chrupiący Pan" to najpopularniejsza francuska kanapka świata.

W moim rodzinnym domu często robiło się ją wtedy, chleb był czerstwy. Dodawaliśmy do mieszanki jajka i mleka ulubione przyprawy, najczęściej ostrą paprykę, kurkumę, zioła i smażylismy chleb na oleju rzepakowym. Potem koniecznie ketchup lub musztarda, a na górę pomidor i szczypiorem - to była moja ulubiona kanapka.

Dzisiejsza wersja kanapki jest bardziej wykwintna, bogatsza w białko. Bez mięsa, ale z jajkiem, zatem nie jest to propozycja wegańska. Choć zawsze możesz zrezygnować z jajka i obtoczyć kanapkę w samym napojo roślinnym lub dodać "żelek z siemienia lnianego". Być może szczególnie często będzie gościć w Twojej kuchni w styczniu, z racji akcji VEGANUARY - przeczytaj czym jest i dlaczego warto dołączyć

 

Croque Monsieur z wędzonym tofu

 

WYKONANIE:

  • Na godzinę przed wykonaniem dania pokrój plasterki tofu i zalej je marynatą.
  • W miseczce rozbij jajko, roztrzep z mlekiem i przyprawami
  • Zamocz kromki chleba w jajku i usmaż na rozgrzanej patelni z oliwą, smaż do momentu zarumienienia kromeczek.
  • Na drugiej patelni usmaż plasterki tofu do momentu aż staną się chrupiące
  • Ułóż na talerzu grzankę, dodaj pokrojonego w plastry pomidora, kiełki rzodkiewki i usmażone tofu. Przykryj drugą kromką.

Wskazówki:

  • Możesz zamiast mleka sojowego użyć zwykłego krowiego.
  • Kiełki możesz zamienić na dowolne inne lub wykorzystać rukolę czy roszponkę.
     

Smacznego!

 

 

Szukasz kolejnych przepisów na paliwo z roślin? Zapraszam do działu - kuchnia.

Poznaj również trendy żywieniowe na 2022 rok! Będzie jeszcze bedziej roślinny! :)

TRENDY ŻYWIENIOWE NA 2022 ROK

sylwia maksym trendy żywieniowe 2022

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 18 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 572 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 34 g

SKŁADNIKI:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • ½ pomidora
  • garść kiełków rzodkiewki 
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ kostki wędzonego tofu
  • 1 łyżeczka oleju rzepadkowego

Marynata do tofu:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki

Tagi

Sprawdź przepis

SPRAWDŹ E-BOOK

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

ROŚLINNE GRILLOWANIE

 

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN