Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-05-30

Obłędnie czekoladowe ciasto - czekoladowa lawa

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut

25 porcji
Kalorie: 227,3 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 17,4 g
Węglowodany: 12,3 g

SKŁADNIKI

CZEKOLADOWA MASA
1 l mleka kokosowego (tylko gęsta część)
5 łyżek masła orzechowego (gładkie, bez soli i cukru)
3 łyżki gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady

SPÓD
1 szklanka daktyli
1,5 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki orzechów ziemnych
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

ORZECHY
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka orzechów ziemnych
1 łyżka chia
3 łyżki ekspandowanego proso


Najlepsze smakołyki zawsze wychodzą z potrzeby chwili i sytuacji. Bez przepisu, bez inspiracji, ze składników, które przeważnie są w szafkach czy lodówce, lub też wręcz w nich przeszkadzają. Tak też było od dawna z mlekiem kokosowym, które czekało od dawna na swój debiut po wielkim zapomnieniu.

Ciasto jest banalne w wykonaniu, warto wstrzymać się z jego krojeniem i delektowaniem się całą noc - gdyż dopiero po odpowiednim leżakowaniu w lodówce ma odpowiednią konsystencję. 

Nazwałam je CZEKOLADOWA LAWA, gdyż właśnie taką prawdziwą lawę przypomina. Gęste, klejące, ale chrupiące i niezbyt słodkie. Nie ma w nim dodatkowego cukru, tłuszczy trans, mleka, ani glutenu - a więc nadaje się dla wszystkich, bez ograniczeń.

Czerpcie na zdrowie i dobry smak, smacznego upajania się w  CZEKOLADOWEJ LAWIE 

 

CIASTO CZEKOLADOWA LAWA

wegańskie ciasto

WYKONANIE:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do momentu napęcznienia owoców

  2. Zmiksuj w blenderze płatki jaglane, namoczone daktyle i orzechy ziemne, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj

  3. Masę przełóż do foremki i dokładnie wyłóż nią spód formy, dobrze dociśnij

  4. Przełóż do zamrażarki na czas robienia czekoladowej lawy

  5. Gęstą część mleka - u nas real thai - przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia

  6. Dodaj pokruszoną czekoladę - gorzka (u nas 90%), kakao i masło orzechowe

  7. Dobrze wymieszaj - ja użyłam do tego trzepaczki by usunąć ewentualne grudki

  8. Wyjmij foremkę z zamrażarki, posyp spód ciasta mieszanką orzechów i ekspandowanego prosa

  9. Wylej czekoladową masę i posyp z góry mieszanką orzechową

  10. Wstaw do lodówki, na min. kika godzin - najlepiej całą noc

wegańskie ciasto

wegańskie ciasto

ciasto czekeoladowe

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

25 porcji
Kalorie: 227,3 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 17,4 g
Węglowodany: 12,3 g

SKŁADNIKI

CZEKOLADOWA MASA
1 l mleka kokosowego (tylko gęsta część)
5 łyżek masła orzechowego (gładkie, bez soli i cukru)
3 łyżki gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady

SPÓD
1 szklanka daktyli
1,5 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki orzechów ziemnych
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

ORZECHY
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka orzechów ziemnych
1 łyżka chia
3 łyżki ekspandowanego proso


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN