Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-16

Czekoladowe pralinki z miętowym nadzieniem

WegańskiBezglutenowySłodki


12 sztuk

SKŁADNIKI

warstwa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady - min 80% kakao
  • 3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
  • 5 kropel olejku miętowego

warstwa miętowa:

  • 7 łyżek stałej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka chlorelli
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 10 kropel olejku miętowego

Połączenie czekolady z miętą wydawało mi się zawsze nie do przejścia... barbarzyństwo wobec kakao! Jednak gdy Twój ukochany jest wielbicielem czekoladek After Eights to należy skupić wszystkie szare komórki i wyczarować dla Niego nieskazitelne połączenie mięty z czekoladą... Niestety, udało się... piszę niestety, bo i mnie zasmakowały.
Są mięciutkie! Słodkie, czekoladowe, miętowe! Tuż po pierwszym gryzie dostały radosną nazwę - CZEKOLADOWO-MIĘTOWE ÓSEMKI - w końcu inspiracja after eight ;)

Pralinki są banalne w wykonaniu, jednak należy uzbrobić się w cierpliwość, bo trzeba poczekać aż masa wystygnie i stwardnieje.

DOMOWE AFTER EIGHTS

czekoladowe pralinki miętowe
WYKONANIE:

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady
  • Dodajemy do niej stałą część mleka kokosowego i olejek miętowy, mieszamy
  • Przekładamy - po 1 łyżeczce - masy do papiliotek i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę miętową
  • Rozpuszczamy w kąpieli wodnej stałą część mleczka kokosowego, dodajemy olejek, olej i chlorellę, mieszamy
  • Przekładamy - po 1 łyżeczce - do papilotek z warstwą czekoladową, ponownie chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie powtarzamy czynność z pozostałą masą czekoladową

Czekoladki miętowe są niesamowicie orzeźwiające, mają wyraźny posmak mięty, ale i głębię czekolady. Do tego są mięciutkie dzięki dodatkowi mleka kokosowego i naturalnie zielone dzięki chlorelli :) Uważaj by nie przesadzić z ilością, nie są to fit czekoladki :)

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN