Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-03-25

Czekoladowo - orzechowa kostka

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI 

na blaszkę 20 x 20 cm:
Spód:
✔ 4 łyżki masła orzechowego 
✔ 2 łyżki płatków jaglanych
✔ 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
✔ 3 daktyle - świeże
✔ 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
✔ 5 łyżek mleka ryżowego

Góra:
✔ 7 łyżek gorzkiego kakao 
✔ 3 łyżki oleju kokosowego
✔ 4 daktyle - świeże
✔ 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (stała część mleka koko)


Obłędnie rozpływająca się w ustach!
- Bez grama dodatkowego cukru, jajek, mleka i w dodatku bez pieczenia -

Czekoladowo - orzechowa wegańska kostka rozpływająca się w ustach

 

WYKONANIE:

  • Masło orzechowe, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i rozgniecionego banana łączymy do powstania spójnej masy.

  • Dodajemy zblendowane na gładko daktyle, łączymy.

  • Dodajemy mleko ryżowe, łączymy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - wstawiamy do zamrażarki (lub lodówki - jeśli się nam nie spieszy).

  • Kakao i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  • Dodajemy śmietankę kokosową i zblendowane na gładko daktyle.

  • Łączymy do powstania spójnej masy.

  • Wylewamy na masę orzechową i ponownie chowamy do lodówki lub zamrażarki.



    wegańska kostka czekoladowo - orzechowa
     

    Ciacho najlepiej smakuje schłodzone. Dół jest mocno orzechowy i słodki dzięki owocom.

    Góra jedwabista, mocno czekoladowa i chrupiąca - dzięki daktylom. No kurcze, niechcący wyszło super ciacho!

     

     

    Ps. dajcie znać jak wyszło i czy smakuje 

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI 

na blaszkę 20 x 20 cm:
Spód:
✔ 4 łyżki masła orzechowego 
✔ 2 łyżki płatków jaglanych
✔ 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
✔ 3 daktyle - świeże
✔ 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
✔ 5 łyżek mleka ryżowego

Góra:
✔ 7 łyżek gorzkiego kakao 
✔ 3 łyżki oleju kokosowego
✔ 4 daktyle - świeże
✔ 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (stała część mleka koko)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN